Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

12. 03. 2024. 11:30 >> 11:29
Čitaj mi:

VATIKAN SAOPŠTIO

"Mirovni pregovori u Ukrajini tek nakon što Rusija zaustavi agresiju"

Pregovori o miru u Ukrajini trebali bi doći tek nakon što Rusija prekine agresiju, izjavio je državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin.

U intervjuu za italijanski dnevni list "Corriere della Sera", Parolin je rekao da je očigledno da obje zemlje treba da stvore uslove za pregovore o prekidu vatre, ali da "prije svega agresori treba da prestanu da pucaju".

Intervju je uslijedio nakon izjave pape Franja da Ukrajina treba da ima "hrabrosti da podigne bijelu zastavu i pregovara".

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je papinskog nuncija u ponedjeljak da izrazi razočarenje zbog papinih izjava.

U pokušaju da smiri tenzije Parolin je rekao da je papin apel upućen za stvaranje uslova "za diplomatsko rješenje koje traži pravedan i trajni mir".

"Sveta Stolica je zabrinuta zbog rizika od proširenja rata", dodao je on.

Pojasnio je i da Rusiju smatra agresorom u ratu u Ukrajini i da je na toj zemlji da preduzme diplomatske korake za njegovo okončanje.

"Ista ljudska volja koja je izazvala ovu tragediju takođe ima mogućnost i odgovornost da preduzme korake da se ona okonča i otvori put diplomatskom rješenju", rekao je Parolin.

Parolin se osvrnuo i na rat u Gazi, upoređujući ga sa sukobom u Ukrajini.

"Obje situacije imaju zajedničko to što su opasno prešle svaku prihvatljivu granicu, da ih ne uspijevamo riješiti, da utiču na mnoge zemlje i da bez ozbiljnih pregovora ne može biti rješenja", rekao je Parolin i dodao da je zabrinut sam zbog mržnje koju stvaraju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније