Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ R.B. ]

29. 03. 2024. 20:27 >> 21:41
1
Čitaj mi:

PROBLEM RADNE SNAGE

"Da bi se mladi okrenuli turizmu, treba ga promovisati na pravi način"

Problem sa radnom snagom u oblasti turizma egzistira duži niz godina, a prema riječima Žarka Radulovića iz Crnogorskog turističkog udruženja, fali nacionalna strategija. Informacije Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera pokazuju da će popunjenost hotela krajem aprila biti izuzetno dobra, a Miško Rađenović iz Nacionalne turističke organizacije ističe da politička situacija u Budvi ne doprinosi pripremi turističke sezone.

Svetlana Šljivančanin iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera ocijenila je da mora postojati saradnja i sprega između Ministarstva prosvjete, odnosno srednjih škola i fakulteta, koji moraju da uvedu više prakse tokom obrazovanja kadra.

Navela je i da su u stalnoj komunikaciji sa Privrednom komorom.

"Sve u cilju da učenici steknu određeno stanje i da bi se pomoglo", ističe Šljivančanin.

Saopštila je da su najave odlične, te da imaju informacije da će Budvanska rivijera krajem aprila imati 80 odsto popunjenost, kao i ostali hoteli visoke kategorizacije.

"To raduje i nadam se da ćemo ostvariti cifru od naredne godine. Raduje me da je situacija u hotelima takva i da će opravdati naša očekivanja", kazala je Šljivančanin u emsiji "Okvir" na TVCG.

Žarko Radulović (CTU) istakao je da nema nacionalne strategije, te da se radi o "ad hoc" pokušajima.

"Da bi se mladi okrenuli turizmu, treba ga promovisati na pravi način. Naši ne žele da uđu u proces, nemaju strpljenja, to je ogroman problem i država to mora da preuzme pod svoje", rekao je Radulović i ocijenio da je Zakon o radu napravljen kao zaštita neradanika.

"Ko štiti radnika? Poslodavac jer mu je u interesu", istakao je on.

Predsjednik CTU je ocijenio da je predsezona loša, te da je mnogo manje stranaca nego lani, što je, kako je rekao, vezano za avio-saobraćaj.

"Imaćemo popunjenost 100 dana u kolektivnom smještaju, što se tiče privatnog, pošto su Ukrajinci i Rusi otišli, moramo biti oprezni sa cijenama stanova da to ne otjera goste", dodao je Radulović.

Predsjednik Izvršnog odbora NTO Miško Rađenović ocijenio je da politički situacija, odnosno zakazivanje lokalnih izbora u Budvi za 26. maj, sigurno ne doprinosi pripremi turističke sezone.

"To se moglo ranije završiti. Sva nestabilnost politička može da utiče na razvoj turizma pogotovo na predstojeću sezonu", kazao je.

Apelovao je na vlasti u Budvi da pod hitno preduzmu korake kako bi završili centralnu ulicu u Budvi, od semafora ka Starom gradu.

I Rađenović je rekao da se očekuje dobar buking za prvomajske praznike.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na današnji dan je na birou bilo 37.284 lica, od čega 2.659 iz obasti ugosititeljstva i turizma, a uglavnom sa diplomama srednje škole. Najviše je kuvara, kelnera, turističkih tehničara...

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније