Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

М.В./Б.Ч.Ј.

26. 07. 2023. 11:04 >> 15:52
6

VLADA

Abazović: Cilj nam je da Crna Gora 2023. završi sa više od šest milijardi BDP-a

Tematska sjednica Vlade na temu "Turizam" održava se danas na Biogradskom jezeru. Premijer Dritan Abazović rekao je da ako se dođe do 1,3 milijardi prihoda od turzima, da je to u ovim uslovima čudo.

“Cilj je da CG 2023. završi sa preko šest milijardi BDP-a. Sada je cilj da prebacimo šest milijardi jer u toj situaciji su svi naši parametri povoljniji za sve naše aktivnosti na međunarodnom finansijskom tržištu i generalno”, kazao je Abazović.

On je naveo da se turistička sezona odvija jako dobro, sve funkcioniše kako treba, a i pored povećanih pritisaka na infrastrukturu nijesu primjećeni nikakvi problemi te svi granični prelazi funkcionišu besprekorno.

Ranije je premijer objavio na društvenim mrežama da su članovi Vlade i on stigli autobusom na Biogradsko jezero. Abazović tvrdi da su ukupni efekti turističke privrede iznad očekivanja.

"Turizam je najveća privredna grana Crne Gore koja presudno determiniše ukupne prihode države. Stoga će sjednica biti posvećena dosadašnjim efektima sezone, ali i identifikaciji onih segmenata koje nesumnjivo treba dalje unapređivati. Državu želimo brendirati kao zelenu destinaciju, stoga smo se odlučili da se okupimo u jednoj od najljepših preostalih evropskih prašuma", naveo je Abazović prije sjednice. 

Na početku sjednice, premijer je rekao da su rezultati odlični. 

"Očekujemo da se žičara Kotor-Lovćen stavi uskoro u funkciju", poručio je Abazović. 

Taj projekat, kazao je, je kruna rada ove Vlade. 

Abazović je rekao da je posebno zadovoljan što je posjeta sjeveru Crne Gore značajno bolja nego ranije 

"U ovom trenutku broj posjeta je 20 odsto bolja nego u istom periodu prošle godine", kazao je Abazović.

Pored članova Vlade, sjednici prisustvuju direktori uprava i kompanija u državnom vlasništvu.

Direktor Aerodroma Crne Gore Vladan Drašković kaže da preduzeće ispunjava svoju ulogu i da bilježe rast prihoda. 

"Mi smo faktor privlačenja, a ne odbijanja", rekao je Drašković. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su na kvalitetan način sprovedene sve radnje i pripreme koje prethode turističkoj sezoni. 

"Primorski gradovi su najopterećeniji pa je povećan broj policijskih službenika. Imamo veliki broj povećanja prelazaka na graničnim prelazima, imamo preko pet miliona putnika koji su do juče prešli granične prelaze", tvrdi Adžić.

Abazović je kazao da je naplata boravišne takse čak 45 odsto bolja nego prošle godine, to je pet miliona eura prihoda.

Zadovoljan je i ministar turizma Goran Đurović.

"Struktura turista se znatno mijenja, trenutno odmaraju gosti iz Njemačke, Rusije, Poljske i Turske. Postajemo odredište ne samo za region, već za Evropu i zemlje iz cijelog svijeta", kazao je Đurović. 

On tvrdi da je tokom prvih pet mjeseci u Crnoj Gori bilo 575.447 turista. Naveo je da na današnji dan u Crnoj Gori boravi 171.410 turista.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naveo je da postoji ogroman prostor za dodatne poreske prihode, ako se zna koliki je broj turista u zemlji. 

"Apelujemo na sve turiste i građane da prijave potkradanje države, a posjetioci objekata gdje se ne izdaju fiskalni računi nijesu dužni da plate uslugu", kaže Damjanović. 

Govorio je i Mladen Mikijelj, direktor Morskog dobra, ističući da država ima osam trajekata, kapaciteta od skoro 300 vozila.

"Od same naplate naplaćeno je oko dva miliona i 100 hiljada", naveo je Mikijelj, navodeći i da je netačna priča o prikrivanju rashoda ovog državnog preduzeća. 

Direktor Nacionalnih parkova Vladimir Martinović rekao je da je do 23. jula ove godine Nacionalne parkove posjetilo 308.000 turista, što je 61 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Naveo je da je preduzeće prihodovalo preko 1.300.000 eura.  

"Postavlja se pitanje, kada ovo čujemo, je li prije nekoliko godina u toj kompaniji neko nešto radio", prokomentarisao je premijer Abazović te podatke.

Direktor Uprave policije Nikola Terzić naglasio je da je stanje, kada je turistička sezona u pitanju, stabilno. Kaže da policija posebnu pažnju posvećuje graničnim prelazima.

"Molimo građane za razumijevanje kada dođe do zastoja", navodi Terzić.

On je upozorio da je u ovom vremenu veliki broj saobraćajnih udesa sa smrtno staradlim licima, navodeći da se saobraćajna pravila moraju striktno poštovati.

Direktor Uprave prihoda i carina Vladimir Bulajić kazao je da je važno što postoji veća naplata za državni budžet.

Sjednica je počela u deset sati, a prenos možete pratiti na Trećem kanalu TVCG, Portalu RTCG, kao i na YouTube kanalu Vlade.

Zamjenik izvršnog direktora za marketing i razvoj Luke Kotor Ljubo Radović kazao je da ove godine broje 250 dolazaka kruzera, a očekuje se 450 do kraja godine.

"Procjenjuje se da to bude preko pola miliona broja putnika. U finansijskom smislu će ova godina biti rekordna jer je u nadležnost Luke Kotor vraćena pilotaža", istakao je Radović. 

Luka Kotor je, kako dodaje, tokom prošle godine započela, a početkom tekuće investirala, oko 1.300.000 eura u rekonstrukciju marine u Kotoru. Luka Kotor je povećala kapacitete u tom segmentu za oko 300 %.

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Darko Stojanović poručio je da je broj zaposlenih građana 244.245, što je najveći broj zaposlenih u posljednje tri godine.

Istakao je da prema podacima Monstata prvi kvartal 2023. pokazuje sljedeću statistiku u odnosu na isti period prošle godine: Stopa aktivnosti sa 47,6 dostigla je stopu aktivnosti 61,3; Stopa zaposlenosti sa 38,4 dostigla nivo od 51,8; Stopa nezaposlenosti sa 19,4 smanjena na nivo 15,5. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније