Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

А.М. [ Mina biznis ]

01. 07. 2023. 15:54 >> 15:59

VANjA KRGOVIĆ ŠAROVIĆ

TO Žabljak očekuje dobru posjećenost u julu i avgustu

U Turističkoj organizaciji (TO) Žabljak očekuju odličnu posjećenost u julu i avgustu, iako je sezona počela sa zakašnjenjem zbog kišnog vremena i velike količine snijega u planini.

Direktorica TO Žabljak, Vanja Krgović Šarović, kazala je da je najviše interesovanja u predesozni bilo za orgnizovani rafting Tarom i kraće šetnje, dok je posebno interesovanje bilo za izletnički turizam i posjetu Crnom jezeru i mostu na Tari.

„Kada je ovaj vid turizma u pitanju, najviše interesovanje su ostvarili turisti iz Izraela i Kine. Posljednjih dana primjećuje se osjetniji priliv turista i naša očekivanja su da ćemo u julu i avgustu imati odličnu posjećenost“, rekla je Krgović Šarović agenciji Mina-business.

Najviše posjeta je u maju ostvareno sa tržišta Njemačke, Srbije, Rusije, Holandije, Velike Britanije i Francuske.

„Najveći problem ugostiteljskih objekata je sa radnom snagom profila kuvar, konobar i spremačica. Mladi zbog boljih uslova uglavnom odlaze na jug ili van Crne Gore, najčešće Hrvatska, tako da na Žabljaku, pored domaće radne snage, imamo dosta zaposlenih iz Srbije i dijelom Sjeverne Makedonije“, objasnila je Krgović Šarović.

Ona je navela da je tokom maja na Žabljaku boravilo 3,41 hiljada prijavljenih turista, od toga u privatnom smještaju 1,3 hiljade, a ostatak u kolektivnom.

„Primjećuje se da je značajniji broj boravio u hotelima, ali u prilog ovoj činjenici idu školske ekskurzije, odnosno škole u prirodi, koje se po programu organizuju u maju“, dodala je Krgović Šarović.

Ona je saopštila da se u hotelskom smještaju, smještajni kapaciteti nijesu značajnije mijenjali, a raspolaže se sa oko 500 kreveta. U privatnom smještaju je oko 2,4 hiljade registrovanih ležajeva.

„Kada je cjenovna politika turističko-ugostiteljskih usluga u pitanju, u odnosu na prethodnu godinu cijene su uvećane u zavisnosti od objekta deset do 20 odsto. Najviši uticaj na povećanje je imala inflacija i generalno skok cijena u svim segmentima“, kazala je Krgović Šarović.

Ona je navela da tokom ljeta turisti uglavnom dolaze zbog ponude na otvorenom prostoru.

Nacionalni park je nezaobilazna tačka, kao i sve ono što se nudi u parku, a to je uglavnom aktivni odmor, rafting, planinarenje, šetnje, vožnja čamcima, kanjoning, alpinizam i vožnja bicikla.

„Svu tu ponudu treba da prate dodatni sadržaji i servisi. Prije svega mislim na specijalizovane radnje za planinarsku opremu, servise za bicikla, auto-perionice, modernizovane auto-servise, organizovane agencije sa licenciranim turističkim vodičima, specijalizovane restorane sa nacionalnom kuhinjom i barove koji nude autentična pića“, saopštila je Krgović Šarović.

Tu su zabavni programi i sadržaji, a Žabljak već u ponudi počinje da ima prepoznatljive manifestacije kao što je međunarodni festival Wild Beauty Art .

Ove godine se održava peti put u periodu od 16. jula do 13. avgusta pod sloganom One for all, all for one i predstavlja tačku spajanja tri važne grane Crne Gore - kulture, ekologije i turizma.

„Seoski turizam je sve popularniji i već imamo 17 registrovanih seoskih domaćinstva. Ono što inspiriše turiste da borave u takvim domaćinstvima je, pored autentičnog smještaja u seoskom ambijentu, dodatna ponuda hrane, uglavnom iz sopstvene proizvodnje, kao i konekcija sa lokalnim ljudima i upoznavanje njihovih navika i kulture“, rekla je Krgović Šarović.

Ujedno, to je, kako je ocijenila, dobra prilika da lokalno stanovništvo osjeti dodatne benefite od bavljenja poljoprivredom i poljoprivrednom proizvodnjom.

„Zapravo, razvoj turizma je besmislen, ukoliko lokalno stanovništvo nije aktivno uključeno“, zaključila je Krgović Šarović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније