Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

20. 10. 2020. 20:37 >> 20:38
1

U TIVTU NAKON 10 GODINA

Solila da postanu redovna stanica flamingosa

Ne znamo odakle su, nakon 10 godina, u tivatska Solila došli flamingosi, ali oni već danima oduševljavaju posjetioce rezervata prirode. Flamingosi su inače simbol ugroženih i rijetkih močvarnih staništa, a ornitolozi kažu da će uskoro vjerovatno nastaviti svoj put ka južnim i toplijim krajevima.

Flamingosi važe za ptice koje su veoma osjetljive na uznemiravanje od ljudi. Baš zbog saobraćaja, lova i izlova ribe u ranijem periodu, flamingosi su i prestali da dolaze na područje tivatskog rezervata prirode. Nakon 10 godina opet na Solilima, flamingosi ostavljaju posmatrače bez riječi.

"Došli da se nahrane i odmore tri jedinke flamingosa. Po njihovoj boji perja vidi se da su to ovogodišnji mladunci, obzirom da još uvijek nijesu dobili svoju karakterističnu roze boju. Dobili smo informaciju od ornitologa i naših konsultanata da su ove ptice najvjerovatnije na svojoj migraciji prema južnim krajevima gdje će da provode zimu", kaže Aleksandra Ivanović iz Morskog dobra.

Sve više ptica na svom migracionom putu svraća u Solila. Rezervat je očišćen od otpada, napravljene su pješačke staze. Ipak, posjetioci moraju poštovati pravila ponašanja u rezervatu koji nije zoološki vrt.

"Rezervati nijesu mjesta gdje se može vršiti neka integracija sa životinjama, već samo posmatrati životinje u njihovom prirodnom okruženju. Mi smo za posjetioce koji dolaze u rezervat da prošetaju i uživaju u prirodi omogućili koridor staza od 2 km, i dokle su god posjetioci na tim stazama životinje se osjećaju bezbjedno", kaže Ivanović.

Vidjeti flamingose u tivtskim solilima jedinstvena je prilika. Međutim, na području ulcinjske solane budu tokom cijele godine.

"Mi se nadamo da će solila postati njihova redovna stanica na migracionom putu. Mi se nadamo da možda u nekoj bliskoj budućnosti, kada se izvrši rekultivacija čitavog područja i uspostavi bolji sistem , da će se to možda desiti i na ovom području", navodi Ivanović.

Nakon što se nahrane i odmore očekuje se da će ova tri flamingosa odletjeti na jug da prezime i, ko zna, možda se u Tivat vrate s proljećem.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније