Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

24. 02. 2021. 23:47 >> 23:46

PROGUTALI SAČMU

Grčka: Flamingosi uginuli od trovanja olovom

Desetine močvarnih ptica - flamingosa, nedavno su uginule u zakonom zaštićenom Nacionalnom parku na Halkidiki, u Grčkoj, otrovane gutanjem olovne sačme zaostale iz lova.

Grčki mediji su danas prenijeli da je to objavio Stavros Kalpakis iz udruženja "Akcija za životinje u divljini" (Drasi gia tin agria zoi) koje se bavi i zaštitom tih ptica u laguni Agios Mame, u širem području delte rijeke Aksios (Vardar), kod Soluna.

"Od kraja januara kada su nam donijeta prva dva flaminga sa simptomima trovanja, do danas liječili smo ukupno devet ptica. Sve su progutale sačmu. Rentgen to i prikazuje u bupcima (želucima) ptica. Nije na njih pucano jer je i obdukcija uginulih pokazala da su progutale sačmu", rekao je Kalpakis.

Po liječenju sve više ptica i nalaženju mrtvih saznali su da je problem nastao u području lagune Agios Mama na Halkidiki, gdje su uginule desetine.

Kalpakis je ukazao da su aktivisti bili ponosni kada je u tom području prošle godine prvi put registrovana gnezdeća kolonija flamingosa, ali, kako je rekao, sada se to mjesto "od raja za te ptice pretvorilo u pakao za njih".

Nije objašnjeno prisustvo olovne sačme iz lovačkih pušaka u tom staništu niza vrsta, koje je pod državnom zaštitom još od 1971. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније