Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Objavila B.B. ]

07. 10. 2020. 13:43 >> 19:58
1

IZ NVO UPOZORAVAJU

Bagerima "napadnuta" i rijeka Skrbuša

Bagerima je ovih dana, kako tvrde u NVO "WWF Adrija" i "Eko-tim", napadnuta i rijeka Skrbuša u opštini Kolašin, koja je pritoka rijeke Tare, a koja, kako ističu, ima višestruku nacionalnu i međunarodnu zaštitu.

"Ovim putem želimo da damo punu podršku mještanima sela Rečine u kolašinskoj opštini, svim ekološki aktivistima i ljubiteljima prirode koji su danas protestovali protiv izgradnje mHE na rijeci Skrbuši i trajne devastacije još jednog prirodnog dragulja koji znači život kako sadašnjim, tako i budućim generacijima”, navode iz NVO Eko-tim i "WWF Adrija".

Kako dodaju, danas je više nego jasno da je politika izgradnje malih hidroelektrana pogrešna i da se kosi sa konceptom održivog razvoja i javnim interesom, koji je najmanji zajednički interes svakog člana društvene zajednice.

"Jasno je da od projekata malih hidroelektrana jedini interes imaju privatni investitori zahvaljujući uspostavljenom sistemu podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, koji je društveno-ekonomski neopravdan i građanima Crne Gore pravi finansijsku štetu, na šta WWF Adria i Eko-tim ukazuju već duže vrijeme i traže njegovo ukidanje. Kao što smo ranije više puta pozivali nadležne organe, i ovog puta pozivamo nadležna ministarstva i cijelu Vladu da razmotre ovaj i druge slične slučajeve i još jednom razmisle o tome trebaju li Crnoj Gori projekti koji uništavaju njeno prirodno bogatstvo, a na kojem se može graditi održiva budućnost zemlje", ističu u saopštenju.

Nijedan projekat malih hidroelektrana, kako naglašavaju u ovim NVO, nije se pokazao dobrim za životnu sredinu, građane ili energetsku stabilnost i nezavisnost zemlje.

"Na ovo upozoravamo godinama, a dostavili smo i nepobitne dokaze o njihovoj ekonomskoj štetnosti. Vrijeme je da se preduzmu odlučujući koraci i da se njihova izgradnja u potpunosti obustavi“, zaključuju iz WWF Adria i Eko-Tima.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније