Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

14. 06. 2020. 20:50 >> 20:56
3

ĐAČIĆ

Vodenice potočare valorizovati u turističke svrhe

Na teritoriji pljevaljske opštine nekada je bilo više od 200 vodenica, danas samo šest koje su u funkciji. U udaljenom selu Brvenica Milovan Đačić čuva svoju vodenicu potočaru i smatra da bi se ti svjedoci prošlosti mogli koristiti i da privuku turiste.

Milovan Đačić i danas se u selu Brvenica bavi vodeničarski zanatom, a da bi se čovjek bavio ovim poslom, kaže naš sagovornik, potrebna je ljubav prema prirodi i ljubav prema vodeničarskom poslu.

“Tata je ovdje od 57. godine, sa ovom vodenicom je radio, nikad nije se desilo da niijsu mogla dva vitla da rade istovremeno. Znači bilo uvijek dovoljno vode”, kaže Đačić.

U vodenice su u to vrijeme dolazili svi, jer su mljeli žito i na taj način se obezbjeđivala hrana za porodicu.

“Teško su živjeli, zemlja bila posna, jedva kraj s krajem sastavljali, ali kad je vodenica počela da radi, oni su očima progledali, jer vodenica je bila tada na cijeni, žito bilo skupo, oralo se, i sio ječam đe je moglo papkom da zapne. A tamo ono đe nije moglo, to se kosilo”, dodaje Đačić.

Iako je krenuo putem visokog obrazovanja, naš sagovornik se vratio u rodno mjesto, da bi se bavio upravo vodeničarskim zanatom.

“Treba biti majstor, da umiješ sve to napraviti, ako se nešto pokvari, da možeš da popraviš, onda treba umjeti vodenicu naoštriti, treba žito suvo i čisto”, rekao je Đačić.

Vodenice potočare, smatra naš sagovornik, ne koriste se više kao nekad, ali bi se mogle valorizovati u turističke svrhe, jer one, zaključuje, čuvaju dio naše prošlosti.

Milica Stijepović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније