Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2017. 15:26 >> 15:01
1

PROLJEĆNA MIGRACIJA

Na Solani preko 350 flamingosa

Zaposleni u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore tokom redovnog monitoringa na Solani utvrdili su prethodnih dana da na tom području boravi preko 350 flamingosa.

Ta brojka znatno je veća od one koja je registrovana početkom marta, kada ih je na Solani bilo oko 80, saopšteno je iz NPCG.

Navode da je proljećnja migracija jedinstvena prirodna pojava, a tokom ovih dana ljubitelji ptica na Solani mogu vidjeti jata koja broje po nekoliko hiljada jedinki - pataka, šljukarica, lasta, itd.

"Da bi omogućili pticama pogodnije uslove, kada je ishrana i eventualno gniježđenje na Solani u pitanju, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore vodi računa o tome da se režim vode na lokaciji jezero 2 i bazenima 18 i 19 održava na nivou koji je potreban, imajući u vidu da su na ovim mjestima prošle godine flamingosi počeli gnijeđenje. Upravo je iz tog razloga 20. marta 2017. urađeno i probno uključivanje postrojenja Đerane, te je konstatovano da je isto ispravno i spremno za upumpavanje slane vode na prostor Solane", navodi se u saopštenju.

Takođe, iz NPCG su kazali da je završeno i čišćenje solanskog kanala od različitih vrsta otpada kako bi voda mogla nesmetano da protiče od Đerana do Solane.

Zato apeluju na građane da ne bacaju otpad u taj kanal i ne ispuštaju otpadne vode kako bi u NPCG mogli kvalitetno da upravlja vodama ovog područja.

"Pumpa Đerane uključena je u srijedu 22. marta i do danas je radila 144 časa, a naše ekipe prate situaciju na terenu, salinitet i u skladu sa tim organizuju rad pumpnih postrojenja", podsjećaju iz NPCG.

Nacionalni parkovi Crne Gore upravljaju ulcinjskom Solanom već drugu godinu zaredom, nakon što je u avgustu 2016. produžen Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva AD Solana „Bajo Sekulić“.

Uhvaćeni u krađi kablova

Radnici obezbjeđenja tokom 24 satas rade na zaštiti prostora Solane, a prethodnih dana zatekli su dvije osobe u pokušaju nezakonitog otuđivanja kablova koji su imovina Solane, saopšteno je iz NPCG.

Osobe zatečene na prostoru Solane predate su pripadnicima Uprave policije i nadležnom tužiocu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније