Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

22. 05. 2013. 10:06 >> 10:07

DNEVNO NESTANE 74 VRSTE

Međunarodni dan biodiverziteta

Danas je Međunarodni dan biodiverziteta ili biološke raznovrsnosti, koji su ustanovile Ujedinjene nacije da bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaustavljanja opadanja broja biljnih i životinjskih vrsta, kao i različitih ekosistema na Zemlji.

U Crnoj Gori je, zbog državnog praznika, obilježavanje Dana biodiverziteta pomjereno za petak, 24. maj. Kako je saopšteno našoj Televiziji, na Virpazaru će, u organizaciji NP Skadarsko jezero i Njemačke organizacije za razvojnu saradnju (GIZ), biti upriličeno više događaja.

Uz dječiju eko predstavu, biće održano više edukativnih časova, a govoriće se i o starim zanatima, odnosno čunarstvu. Učenici Srednje umjetničke škole sa Cetinja, uz pomoć svojih profesora, izrađivaće unikatne predmete i skulpture od žice i gipsa.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma održaće prezentaciju na temu „Voda i biodiverzitet“, a biće prezentovana i priprema lanč paketa od lokalne hrane sa područja Skadarskog jezera. 

Od 12 sati biće organizovana akcija čišćenja i uređenja lokacije „Kaldrma“. Za sve učesnike obezbijeđene su rukavice i eko kese.

Uz sportsko takmičenje u kajaku, planirano je i krstarenje Skadarskim jezerom.

Prema podacima Programa UN za razvoj (UNDP), zbog negativnog uticaja čovjeka na životnu sredinu, u svijetu godišnje nestane 27.000 vrsta, odnosno 74 vrste dnevno, a stopa izumiranja je 1.000 puta veća od procijenjene "normalne" evolucione stope izumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako izumiranje vrsta bude nastavljeno po sadašnjoj stopi, tokom narednih 30 godina moglo da nestane 20 posto današnjih vrsta flore i faune, što bi moglo da se uporedi jedino sa katastrofom koja se dogodila prije 65 miliona godina kada su nestali dinosaurusi.

Očuvana biološka raznovrsnost doprinosi regulaciji klime, umanjuje efekat gasova staklene bašte, održava kvalitet vazduha i vode, te kontroliše suše i poplave.

Na Samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Žaneiru 1992. usvojena je Konvencija o biološkoj raznovrsnosti kojom je potvrđen opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније