Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 07. 2015. 15:44 >> 16:01

NJEMAČKI PARLAMENT

Odobrili otvaranje pregovora s Grčkom

Njemački parlament većinom je danas odobrio otvaranje pregovora s Grčkom o novom paketu pomoći oko čega su se Grčka i članice eurozone dogovorile u ponedjeljak.

Poslanici su glasali 439 za, prema 119 protiv, za početak pregovora. Bilo je 40 uzdržanih.

Kancelarki Angeli Merkel potrebno je odobrenje Parlamenta da pokrene pregovore u kojima treba da se utvrde detalji paketa pomoći.

Merkel i drugi lideri eurozone su u ponedjeljak postigli preliminarni dogovor o trogodšnjem paketu pomoći procijenjenom na 85 milijardi eura. To je treći plan pomoći Grčkoj.

Njemačka je bila zemlja koja je pojedinačno najviše davala za programe pomoći Grčkoj i zauzela je tvrd stav insistirajući na tome da Grčka uvede velku štednju i podigne poreze da bi dobila pomoć.

Merkel je danas na specijalnoj sjednici Parlamenta pozvala poslanike da glasaju za plan dogovoren s drugim članicama eurozone, upozoravajući da bi alternativa bila haos.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble, koji je imao posebno tvrd stav prema Grčkoj, takođe je pozvao poslanike da glasaju za novi plan pomoći. Rekao je da njemačka vlada nije olako shvatila ovaj predlog i dodao da ako Grčka odradi svoj dio Njemačka će učiniti sve da postigne da ovaj "posljednji pokušaj bude uspješan".

Odobrenje za početak pregovora o novom planu pomoći Grčkoj odobrili su parlamenti Austrije, Finske, Francuske, Litvanije.

Grčki parlament usvojio je taj plan u noći između srijede i četvrtka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније