Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

16. 07. 2015. 13:53 >> 13:46

ŠOJBLE PORUČIO

Nema otpisa dugova Grčkoj

Njemački ministar finansija, Volfgang Šojble, izjavio je danas da eurozona mora da poštuje svoja pravila u pregovorima o novom paketu pomoći Grčkoj i da ti pregovori isključuju mogućnost potpunog otpisivanja dugova toj zemlji, ako se želi njen ostanak u eurozoni.

U intervjuu za radio Dojčlandfunk, Šojble je rekao da će se pregovorima utvrditi da li je novi paket pomoći moguć s obzirom na povećane potrebe Grčke.

On je dodao da je usvajanje reformi u grčkom parlamentu "važan korak", ali je ocijenio da će pregovori o konačnom sporazumu biti teški i da potpuno otpisivanje dugova nije saglasno s ostankom Grčke u eurozoni.

"Otvorićemo pregovore, uložićemo svaki napor, ali moramo da se držimo pravila, jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine prava", rekao je Šojble, koji je zauzimao tvrd stav u pregovorima o grčkoj krizi.

Iz njegovog ministarstva prošlog vikenda pojavio se dokument u kojem se predlaže mogućnost dobrovoljnog, privremenog izlaska Grčke iz eurozone.

"To bi možda bio bolji put za Grčku, i mnogi to kažu, a sve je više onih koji to kažu i u Grčkoj", kazao je Šojble za Dojčlandfunk.

Zemlje članice eurozone tražile su od Grčke da usvoji strogi plan reformi kao uslov da dobije novu tranšu pomoći, u vrijednosti od oko 80 milijardi eura.

Pregovore o paketu pomoći Grčkoj moraju da odobre parlamenti zemalja članica eurozone. Očekuje se da će njemački poslanici o tome glasati u petak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније