Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2020. 16:44   >>  10. 10. 2020. 22:16 6

ĐUKANOVIĆ U BERLINU

Promjena vlasti test političke zrelosti

Usvajanje evropskih vrijednosti i integracija u EU ostaje osnovna preokupacija državne politike i njen strateški cilj, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas u Berlinu, gdje se sastao sa predsjednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom. Crna Gora, kako je istakao Đukanović, nastavlja da bude aktivan činilac regionalne saradnje i promoter evropskih vrijednosti kao jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. Šojble je na sastanku naglasio da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, upoznao predsjednika Šojblea sa razvojem događaja u Crnoj Gori nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Ocijenio je da izbori i sve ono što je uslijedilo nakon priznanja rezultata od strane svih aktera, što je prvi put u novijoj istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori, potvrđuje napredak u pogledu demokratske kulture i kapaciteta za demokratsku tranziciju vlasti.

"Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo  kohabitacije, sa puno izazova na koje će vjerujemo odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije Predsjednika nova većina imaće apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti, a tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije", kazao je predsjednik Đukanović.

Šojble je uz srdačnu dobrodošlicu i zadovoljstvo ponovnim susretom, čestitao Crnoj Gori na održanim izborima koji su izraz demokratije.

Promjena vlasti, koja se desila po prvi put u Crnoj Gori, uvijek je izazov, kazao je Šojble uz podsjećanja na ranija njemačka iskustva. U tom procesu, kako je naveo, Predsjednik ima posebnu odgovornost, zbog čega mu želi uspjeh i posebno čestita.

Bundestag  će, dodao je Šojble, nastaviti da razvija odnose saradnje i s novom većinom i budućom opozicijom i time potvrđivati značaj koji pridaje svim elementima u političkoj strukturi Crne Gore. 

On je naglasio i da je svaka promjena vlasti i test političke zrelosti, koji podrazumijeva i očekivanje da nova vlada svoj rad nastavi na onome što su rezultati prethodne vlade. To je nešto što se mora naučiti, i što je u najboljem interesu države, kazao je Šojble.

Sagovornici su ukratko komentarisali i  politiku proširenja, kao i odnose u regionu, u širem kontekstu. 

"Takođe, podijelili su zabrinutost razvojem pandemije, čije se pogoršanje očekuje i u Njemačkoj u narednim sedmicama. Zato moramo biti spremni da uradimo sve što je moguće i postići oko toga jedinstvo u Evropi. Posledice su veoma zabrinjavajuće naročito na planu ekonomije, gdje najveći izazov ostaje očuvanje ekonomskih potencijala za period nakon krize, zajednička je ocjena dvojice zvaničnika", navodi se u saopštenju iz Kabineta.

Od Štajnmajera riječi priznanja

Dodatno smo uvjereni koliko je važno što jedna od najznačajnijih adresa u Evropi tako razumije potrebu za evropeizacijom Zapadnog Balkana, istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom SR Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Đukanović je nakon sastanka rekao da je dijalog sa Njemačkom važan za svaku državu u svijetu, posebno za državu dimenzije kakva je Crna Gora i posebno u ovom trenutku.

“Ovo je vrijeme značajnih previranja na globalnoj političkoj i ekonomskoj sceni, ovo je vrijeme u kojem se svi suočavamo sa teškim posljedicama pandemije koronavirusa i razgovor na najvišim političkim adresama u Berlinu je od izuzetnog značaj za Crnu Goru”, rekao je Đukanović.

On je posebno istakao razgovor sa predsjednikom Štajnmajerom.

“To je bio razgovor prepun priznanja za ulogu koju je Crna Gora igrala i igra na Zapadnom Blakanu, promotera evropskih vrijednosti u našem regionu. Takođe riječi priznanja za postupanje i dosadašnje i nove vlasti u periodu nakon izbora, za to što je dosadašnja vlast priznala rezultate izbora i najavila svoje aktivno učešće u parlamentu ali isto tako riječi očekivanja od nove vlasti da će nakon izjava koje su dali svojim djelima potvrditi da žele da nastave nešto što je Crna Gora do sada ostvarila”, kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je kazao da je korisno to što su se u svim razgovorima sa predstavnicima ključnih institucija čuli riječi priznanja za sve ono što je Crna Gora do sada uradila na planu demokratskog razvoja, za napredak ostvaren na planu usvajanja evropskih standarda i zauzimanja željene pozicije u okviru evroatlantksih integracija, te riječi priznanja za napredak na putu ka članstvu u EU.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније