Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2015. 09:00 >> 08:54

USVOJILI REZOLUCIJU

EP:Turska da prizna genocid

EP je pozvao Tursku da iskoristi stogodišnjicu od masakra nad Jermenima koje je počinila i "prizna genocid" čime bi pomogla u pomirenju dva naroda.

 

 

 

Parlamentarci su velikom većinom glasali za rezoluciju kojom se podstiče Turska da iskoristi stogodišnjicu i prizna genocid nad Jermenima i da na taj način utre put istinskom pomirenju između turskog i jermenskog naroda.

Ankara se, takođe, poziva da otvori arhive i prihvati svoju prošlost, a Jermenija i Turska da iskoriste postojeće primjere uspješnog pomirenja između evropskih naroda. 

EP je 1987. godine ubistvo Jermena tokom Prvog svjetskog rata proglasio genocidom - termin koji je upotrijebio papa Franjo u nedjelju revoltirajući Ankaru koja odbija da prihvati "ekstremni termin", mada su evropski parlamentarci pozdravili potez poglavara Rimokatolicke crkve, prenijela je agencija AFP. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da će Turska zanemariti glasanje EP o masovnom ubistvu Jermena. 

"Kakvu god odluku Evropski parlament zauzme o tvrdnjama o genocidu Jermena, to će ući na jedno uvo i izaći na drugo", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare na aerodromu u Ankari juče prije odlaska u zvaničnu posjetu u Kazahstan. 

Erdogan je kazao da ne postoji mogućnost da ostane "mrlja, sjenka nazvana 'genocid' na Turskoj", prenijela je agencija Rojters. 

Oko 100.000 Jermena i dalje živi u Turskoj uključujući one koji su turski građani i one koji nisu i sa njima nikada nije loše postupano, istakao je Erdogan. 

Jermenska dijaspora tvrdi da je 1,5 miliona pripadnika tog naroda ubijeno između 1915. i 1917. godine, tokom raspada Otomanskog carstva i da su dugo radili na tome da međunarodna zajednica masakr nazove genocidom. 

Turska odbacuje takve optužbe i tvrdi da su Jermeni izginuli u građanskom ratu kada su se pobunili protiv Otomanskog carstva i stali na stranu ruskih trupa, kada je poginulo između 300.000 i 500.000 pripadnika tog naroda i isto toliko Turaka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније