Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 08. 2014. 08:27 >> 08:34
3

ISPALJENE RAKETE

Hamas prekinuo primirje

Militantna organizacija Hamas odlučila je da ne produži sedamdesetdvočasovni prekid vatre sa Izraelom koji ističe ovog jutra, a prije no što je primirje isteklo, sa teritorije Gaze su ispaljene dvije rakete na Izrael.

 

Izrael i Hamas vode indirektne pregovore u Kairu u vezi sa novim graničnim režimom za pojas Gaze, palestinsku teritoriju koju drži Hamas a koja je od 2007. godine u blokadi.

Zvaničnik Hamasa je rekao Asošiejted presu da je organizacija odlučila da ne produži prekid vatre.

 Prema njegovim rečima, egipatski posrednici su rekli Hamasovim zvaničnicima da je Izrael odbio Hamasov uslov za produženje - sklapanje sporazuma kojim bi se otvorile granice Gaze i dozvolila obnova pojasa Gaze.

 Izraelska vojska je rano jutros izvijestila o dvije rakete koje su ispaljene iz Gaze na Izrael. One su pale na čistinu i nije bilo žrtava.

 Prema navodima izraelskih medija, nije se radilo o raketama već o granatama.

Niko nije preuzeo odgovornost za otvaranje vatre, a na području Gaze, djeluju razne militantne organizacije koje nisu pod kontrolom Hamasa, a takodje posjeduju rakete.

 U jednomesečnom ratu između jevrejske države i Hamasa koji se pretvorio u kopnenu ofanazivu Izraela u pojasu Gaze poginulo je gotovo 1.900 Palestinaca i 67 Izraelaca.

Bivši portparol Hamasa pronađen mrtav

Bivši portparol Hamasa pronađen je mrtav u predgrađu Gaze, koje su žestoko bombardovali izraelske snage, saopštio je taj pokret.

Ajman Taha je ubijen kada su izraelske snage "ciljale njegov stan gdje je boravio sa još nekoliko osoba", u Šedžaiji u predgrađu Gaze, naveo je Hamas u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Taha bio teško ranjen i da je kasnije preminuo.

Ta oblast je bila poprište nekih od najžešćih sukoba i bombardovanja tokom izraelske akcije u pojasu Gaze, prenijela je agencija AFP.

Taha, sin jednog od osnivača Hamasa, bio je poznati portparol pokreta prije nego što je uhapšen u februaru u okviru istrage o mogućoj "zloupotrebi fondova".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније