Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 04. 2024. 16:25 >> 16:26
Čitaj mi:

zbog masovnog turizma

Venecija uvela ulaznice za jednodnevne posjete

Venecija od danas prva u svijetu turistima naplaćuje ulazak u staro gradsko jezgro da bi smanjila velike gužve tokom vikenda i praznika.

Znakovi sa informacijama o dnevnoj ulaznici od pet eura dočekuju jednodnevne posjetioce već na željezničkoj stanici. Dužni da kupe kartu prije no što se često zagušenim uzanim venecijanskim uličicama upute u razgledanje znamenitosti i kanala, prenijele su agencije.

Venecija već dugo pati pod pritiskom ogromnog broja turista. Ipak, gradski zvaničnici kažu da podaci o pretpandemijskom broju od 25 do 30 miliona turista godišnje nijesu pouzdani, i da će novi sistem pomoći da se dođe do egzaktnijih podataka.

Prošle godine taj znameniti italijanski grad je posjetilo 15 miliona turista. U starom gradu koji presijecaju stotine kanala, živi svega 50.000 stanovnika, uglavnom penzionera.

Ulaznice su obavezne od 8.30 do 16.00 sati. Za sada je to pilot projekat koji će trajati do 5. maja, a zatim važiti za sve vikende do sredine jula, ukupno 29 dana.

Do kraja godine treba da bude odlučeno da li će ta regulativa biti trajno primijenjena, eventualno i sa višim cijenama i u većem broju dana. Jedan od ciljeva inicijative je da se turisti podstaknu da ostanu duže.

Od naplate su oslobođeni turisti koji ostaju više od jednog dana u Veneciji, stanovnici obližnjih okruga Margera i Mestre, oni koji idu na posao, djeca do 14 godina i još neke kategorije.

Neće biti posebnih kapija za ulazak, već će kontrolu u početku nasumično vršiti inspekcija. Turisti bez ulaznice moraće da plate kaznu od 50 do 300 eura.

Pored ulaznica za turiste, grad je zabranio uplovljavanje velikih brodova za krstarenje u Lagunu Venecije i ograničio veličinu turističkih grupa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније