Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

17. 04. 2024. 14:10 >> 14:09
Čitaj mi:

REZULTATI EUROBARAMETRA

Građani EU sve veći značaj daju evropskim izborima i bezbjednosti

Velika većina Evropljana vjeruje da je glasanje na izborima za Evropski parlament još važnije u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, a sve je više onih koji prioritet daju odbrani i bezbjednosti EU, pokazuju rezultati novog Eurobarometra.

Posljednje istraživanje Eurobarometar pred evropske izbore, koji se održavaju od 6. do 9. juna, pokazuje da su interesovanje za izbore, svijest o tome kada će biti održani, kao i vjerovatnoća glasanja povećani od prethodnog istraživanja u jesen 2023. Rast je još upečatljiviji u poređenju s istraživanjem iz proljeća 2019, tri mjeseca prije prethodnih evropskih izbora, saopštio je Evropski parlament.

Šest od 10 građana je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament, što je 11 procentnih poena više nego pred prethodne izbore, a 71 odsto je reklo da će vjerovatno glasati, što je tri procentna poena više nego prije šest mjeseci i 10 procentnih poena više nego 2019.

"Rezultati pokazuju da su građani EU veoma svjesni značaja glasanja u trenutnom geopolitičkom kontekstu, sa 81 odsto ispitanika koji su saglasni da to čini glasanje još važnijim. Velika većina u svim članicama podržava taj stav", navodi se u saopštenju EP.

Trećina učesnika istraživanja je reklo da bi voljelo da vidi borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, kao i podršku javnom zdravlju (32 odsto) kao glavne teme izborne kampanje.

Podrška privredi i otvaranje novih radnih mjesta, kao i odbrana i bezbjednost EU su na trećem mjestu (31 odsto).

Značaj koji građani pridaju odbrani i bezbjednosti EU povećan je tokom mandata sadašnjeg saziva EP, posebno u svjetlu rata Rusije protiv Ukrajine. Sada se pominje kao prvi ili jedan od prvih prioriteta izborne kampanje u devet zemalja, najviše u Danskoj (56 odsto), Finskoj (55 odsto) i Litvaniji (53 odsto).

U pogledu budućnosti, 37 odsto građana EU daje odbrani i bezbjednosti najveći prioritet u jačanju pozicije EU na globalnom nivou, a slijede energetska pitanja i bezbjednost hrane/poljoprivreda (po 30 odsto).

Predsjednica EP Roberta Mecola je rekla da su Evropljani svjesni da su ulozi na glasanju visoki i da su izbori danas još važniji.

"Parlament i Evropska unija ostvarili su neviđene rezultate proteklih godina. Bili smo suočeni sa izuzetnim i izazovnim okolnostima, ali smo izašli još jači i ujedinjeniji. Parlament je bio i nastaviće da bude glas građana i zagovornik u EU", rekla je Mecola.

Pozitivnu sliku o Evropskom parlamentu ima 41 odsto građana EU, najviše od kada je to pitanje prvi put postavljeno 2011. Neutralno mišljenje ima 40 odsto ispitanika, a negativno 18 odsto.

Većina ispitanika (56 odsto) smatra da bi EP trebalo da ima značajniju ulogu, 28 odsto misli suprotno, a 10 odsto je zadovoljno sadašnjom ulogom.

Četiri od 10 građana kaže da je svjetska uloga EU postala važnija tokom proteklih godina, 35 odsto smatra da je ostala ista, a 22 odsto da se smanjila.

Na nacionalnom nivou, relativna većina u 15 zemalja vjeruje da je EU postala važnija u svijetu tokom godina, a tako misli najviše državljana Švedske (67 odsto), Portugala (63 odsto) i Danske (60 odsto). S druge strane, najviše građana Slovenije (32 odsto) i Češke (30 odsto) smatra da je EU izgubila na važnosti.

Gotovo tri četvritne ispitanika (73 odsto) smatra da djelovanje EU utiče na njihov svakodnevni život, uključujući petinu njih koji misle da ima veliki uticaj.

Velika većina (71 odsto) se slaže da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU.

Proljećni Eurobarometer sproveden je od 7. februara do 3. marta u svim članicama Unije, a anketirano je više od 26.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније