Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

08. 04. 2024. 19:23 >> 19:29

podnijet nacrt zakona

U Gruziji najavljeni protesti zbog predloga novog zakona o stranim agentima

Vladajuća partija u Gruziji je danas podnijela prijedlog parlamentu nacrt zakona koji zahtijeva od medija i nevladinih organizacija da se registruju da su pod stranim uticajem ako dobijaju više od 20 odsto finansiranja svog budžeta iz inostranstva, dok opozicija poziva na velike proteste protiv njega.

Prijedlog novog zakona je identičan onom koji je vladajuća partija "Gruzijski san" već podnijela prije godinu dana, ali je potom bila prinuđena da ga povuče nakon velikih uličnih demonstracija širom zemlje.

Danas se oko 150 demonstrana okupilo ispred zgrade parlamenta ali je većina opozicionih partija pozvala na veće demonstracije od sjutra koji Gruzija obilježava kao državni praznik Dan nacionalnog jedinstva u pomen na 9. april 1989. godine, kada je sovjetska armija brutalno ugušila antisovjetske demonstracije za nezavisnost, što je rezultiralo 21 poginulim i sa stotinama povrijeđenih.

Protivnici prijedloga zakona kažu da bi njegovo donošenje narušilo šanse za ulazak Gruzije u Evropsku uniju (EU) koja je prošle godine toj zemlji dala dugo željeni status zemlje kandidata.

Oni ga nazivaju i "ruskim zakonom" zbog sličnosti sa zakonom koji već postoji u Rusiji gdje se koristi za stigmatizaciju nezavisnih medija i organizacija za koje se smatra da se ne slažu sa zvaničnom politikom Kremlja.

Zakon bi zahtijevao od svih nevladinih organizacija i novinskih medija koji dobijaju 20 odsto ili više svog finansiranja iz inostranstva da se registuju kao da "rade za interese druge strane sile". Ta fraza je jedina izmjena u odnosu na nacrt koji je povučen prošle godine, u kojem se navodi da se sve te grupe moraju registrovati kao "agenti stranog uticaja".

Predsjednica Gruzije Saloma Zurabišvili planira da stavi veto na zakon ukoliko on bude izglasan u parlamentu, međutim taj veto možda neće biti dugotrajan pošto njen mandat ističe ove godine, a prema ustavnim promjenama, sljedećeg predsjednika će imenovati izborni kolegijum koji uključuje i sve članove parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније