Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

03. 04. 2024. 12:16 >> 12:28
Čitaj mi:

KIM NADGLEDAO

S. Koreja testirala novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa

Sjeverna Koreja je danas saopštila da je testirala novu hipersoničnu raketu srednjeg dometa sa pogonom na čvrsta goriva.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un je objavio da je poslije ovog, kako je naveo, uspješnog testiranja, njegova zemlja stekla sposobnost da proizvodi rakete na čvrsto gorivo i s nuklearnim kapacitetom svih dometa, a one mogu da ugroze susjedne zemlje u Aziji, kao i SAD.

Sa druge strane, vojska Južne Koreje je saopštila da Sjever preuveličava uspjeh testa, kao i svoje opšte raketne kapacitete.

Saopštenje Sjeverne Koreje dolazi dan nakon što su vojske Južne Koreje i Japana utvrdile da da je raketa lansirana iz blizine prijestonice Sjevera Pjongjanga ka njenom Istočnom moru.

Sjevernokorejski državni mediji su izvijestili da je testiranje nadgledao lično Kim Džong Un koji je novu Hvasong-16B raketu opisao kao ključni dio politike nuklearnog odvraćanja i obećao je da će proizvesti još sličnog oružja kako bi se suprotstavio "neprijateljima", najvjerovatnije misleći na SAD, Južnu Koreju i Japan.

Prema navodima državne novinske agencije Sjeverne Koreje KCNA tokom testa u utorak, hipersonična klizna bojeva glava rakete dostigla je visinu od 101 kilometar i letjela oko 1.000 kilometara nakon što se odvojila od lansirne rakete, i izvela je različite manevre prije slijetanja u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Međutim, generalštab vojske Južne Koreje danas je ostao pri svojoj procjeni da je projektil preletio samo oko 600 kilometara i optužio Sjevernu Koreju da preuveličava performanse rakete, iako je priznao da se sjeverne tehnologije poboljšavaju.

Samo nekoliko sati nakon laniranja Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da su oni zajedno sa SAD i Japanom izvršili kombinovanu vazdušnu vježbu iznad voda u blizini južnokorejskog ostrva Džedžu u kojoj je učestvovao najmanje jedan američki bombarder B-52 sa nuklearnom sposobnošću.

Posljednjih godina Sjeverna Koreja razvija više projektila sa čvrstim pogonom. Takvo oružje je lakše pomjeriti i sakriti, i može se lansirati brže od projektila na tečno gorivo, koje je potrebno napuniti gorivom prije lansiranja i ne mogu ostati napunjene gorivom tokom dužeg vremenskog perioda.

Od 2021. ona takođe testira hipersonično oružje koje je projektovano da leti brzinom pet puta većom od brzine zvuka. Ukoliko poboljšaju svoju tehnologiju proizvodnje takvi sistemi bi potencijalno mogli predstavljati izazov za regionalne sisteme protivraketne odbrane zbog svoje brzine i manevarske sposobnosti.

Sjeverna i Južna Koreja su podijeljene nakon Korejskog rata koji je vođen između 1950. i 1953. Dvije zemlje su od tada zvanično u ratu i odnosi su konstantno napeti. Dok Sjevernu Koreju podržava Kina i Rusija, na strani Južne Koreje su SAD i Zapad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније