Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

25. 03. 2024. 16:51 >> 16:52
1
Čitaj mi:

Savet bezbjednosti UN

Usvojena prva rezolucija za hitan prekid vatre u Gazi

Savjet bezbjednosti UN usvojio je danas prvu rezoluciju kojom se zahtijeva "hitan prekid vatre" u Gazi, poslije više od pet mjeseci rata Izraela i Hamasa.

Poziv na prekid vatre nekoliko puta su blokirale SAD, a sada su se uzdržale.

Rezolucijom koja je usvojena sa 14 glasova "za" i jednim uzdržanim "zahtijeva se hitan prekid vatre tokom mjeseca Ramazana", započet prije dvije nedjelje, a koji bi trebalo da "dovede do trajnog primirja", prenio je Frans pres.

U rezoluciji se takođe zahtijeva hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, ali se taj zahtjev ne povezuje sa prekidom vatre tokom Ramazana, koji se okončava 9. aprila, konstatuje Asošiejted pres.

Više od 250 ljudi oteto je 7. oktobra u napadima palestinskih ekstremista iz Gaze predvođenih Hamasom na jug Izraela.

Vjeruje se da je u Gazi i dalje zatočeno oko 130 talaca, ali se zna da nijesu svi živi, podsjećaju izraelski mediji.

Rezolucija Savjeta bezbjednosti takođe "naglašava hitnu potrebu širenja isporuke humanitarne pomoći i jačanje zaštite civila u Pojasu Gaze" i ponavlja zahtjev "za ukidanje svih prepreka za obezbjeđenje humanitarne pomoći".

Prije glasanja je premijer Izraela Benjamin Netanjahu zaprijetio da će otkazati planiranu posjetu izraelske delegacije Vašingtonu ako SAD ne stave veto ne rezoluciju, koju je predložilo deset izabranih članica Savjeta. On je potom to i učinio.

SAD su stavile veto na tri nacrta rezolucije SB UN, a takođe su se dva puta uzdržale.

To je omogućilo da se usvoje rezolucije čiji je cilj bio povećanje pomoći Gazi i u kojima se pozivalo na pauze u borbama.

Kina i Rusija su takođe stavile veto na dva američka nacrta rezolucija u oktobru i u petak prošle nedjelje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније