Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

24. 03. 2024. 11:34 >> 11:34
Čitaj mi:

KAndidati Koroček i PElegrini

Slovačka ide u drugi krug predsjedničkih izbora

Proevropski bivši slovački ministar inostranih poslova Ivan Korčok je iznenađujuće pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u subotu i u drugom krugu glasanja protivkandidat će mu biti Peter Pelegrini, ključni saveznik populističkog premijera Roberta Fica.

Predsjednički izbori u Slovačkoj prilika su za Fica, čiji su stavovi o Ukrajini razljutili kritičare zbog bliskosti prema Rusiji, da ojača svoj položaj na vlasti. Snage opozicije žele, pak, veću protivtežu njegovoj vladavini, piše Rojters.

Zaokret vlade u inostranoj politici, pokušaji izmjena krivičnih zakona u zemlji i sukobi sa medijima doveli su do demonstracija i kritika predsjednice Zuzane Čaputove (50), koja je bila žestoka protivnica Fica, ali se nije kandidovala za novi mandat.

Ivan Korčok (59), karijerni diplomata koji je u prošloj vladi bio šef diplomatije, nastoji da je slijedi i osvojio je najviše glasova među devet kandidata u prvom krugu izbora.

Korčok je dobio 42,4 odsto glasova, sa 99,7 odsto prebrojanih biračkih mjesta, dok je 37,1 odsto dobio Peter Pelegrini (48), predsjednik parlamenta koji je na čelu mlađe vladine stranke Hlas (Glas).

Njih dvoje će ići u drugi krug 6. aprila.

Rusima naklonjen bivši šef Vrhovnog suda, Stefan Harabin, osvojio je treće mjesto prema broju glasova sa samo 11,75 odsto, nakon što je dobio podršku nacionalističke stranke koja je takođe u vladinoj koaliciji. Njegovi birači mogli bi podržati Pelegrinija u drugom krugu.

Fico i njegova vladajuća ljevičarska stranka Smer pobijedili su na parlamentarnim izborima u septembru prošle godine uz obećanja da će da zaustavi vojnu pomoć Ukrajini i da zadrži podršku ljudima koji su pogođeni skokovima cijena.

Pellegrini, bivši premijer i bivši član Smera, bio je ključna osoba u formiranju koalicije. Korčok nastoji da spriječi vladu da dobije mjesto predsjednika, poziciju koja nema mnogo izvršnih ovlaštenja, ali ima ulogu u vladinim i sudskim imenovanjima, stavljanju veta na zakone i oblikovanju javne rasprave kao što je liberalna Caputova često činila, podsjeća Reuters.

Glasači su u prošlosti često odbijali da vladajućim strankama daju i vladu i predsjedničke položaje.

"Ovi izbori će pokazati da li podržavaju masovne proteste koji su se proteklih sedmica odvijali u Bratislavi i drugim većim gradovima i ljudi koji svoje negodovanje obično izražavaju na biračkim mjestima", rekao je politički analitičar na Ekonomskom univerzitetu Bratislavi, Radoslav Stefancik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније