Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 03. 2024. 18:14 >> 18:14
Čitaj mi:

Fon der Lajen

"Humanitarna situacija u Gazi katastrofalna, spriječiti ofanzivu na Rafu po svaku cijenu"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna i neprihvatljiva, te da po svaku cijenu treba spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafu.

"Gaza se suočava sa glađu. To je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne više humanitarne pomoći", rekla je ona na konferenciji za medije, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Evropska unija izdvojila je dodatnih 125 miliona eura za humanitarnu pomoć Palestincima u 2024. godini, a od toga 81 milion eura je već ugovoren sa ključnim partnerima iz UN poput Svjetskog programa za hranu, SZO i UNICEF.

"Pomoć kopnom stiže presporo, zato pozivamo na otvaranje više kopnenih prelaza, dok razvijamo alternative poput dostavljanja pomoći iz vazduha i pomorskog koridora iz Kipra", rekla je ona i dodala da treba raditi i na tome da isporuke budu bezbjedne.

Komentarišući rad Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA), istakla je da Unija sa njima ima konstruktivan dijalog, ali i pozdravila Gutereševu "odlučnost i transparentnost" da se istraže optužbe da su neki njihovi članovi učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

"Evropa će podržati rekonstrukciju Gaze čim uslovi to dozvole", rekla je Fon der Lajen i dodala da treba izgraditi jasan politički put ka realizaciji modela dvije države: Izraela i Palestine.

Fon der Lajen je na konferenciji izjavila i da je podrška EU Ukrajini nepokolebljiva, te da je danas isplaćeno prvih 4,5 milijardi eura pomoći od 50 koliko je predviđeno.

"Dobro se sjećam kako ste prošle godine promovisali Crnomorski dogovor o žitu. To je pomoglo Ukrajini da nastavi da izvozi žito u svijet na početku sukoba, što je bilo presudno. Evropa će nastaviti da igra aktivnu ulogu u inicijativama UN za mir i stabilnost. Mi smo vaša finansijska podrška broj jedan, i to sa ponosom", rekla je predsjednica Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније