Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

20. 03. 2024. 14:08 >> 14:08
Čitaj mi:

JUŽNO KRILO NATO-A

Francuska razmjestila osmatračke radare u Rumuniji

Francuska vojska razmjestila je osmatračke radare Tales GM200 na položaje u Rumuniji, na južnom krilu NATO kao dio podrške saveznicima u toj oblasti, prenio je portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Višenamjenski mobilni radar dometa do 250 kilometara postavljen je na položaj na poligonu Kapu Midija u blizini rumunskog grada Konstanca pošto je ranije u tu zemlju već prebačen jedan GM200.

Radari razmješteni u Rumuniji uključeni su u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Francuska, u tradicionalno prijateljskoj i frankofonskoj Rumuniji, od 2022. kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine drži snažan intervidovski vojni kontigent, u okviru misije Ažil (orao). U tom sastavu su i kontigenti Belgije i Holandije.

Na poligonu Kapu Midija je baterija raketnog sistema PVO SAMP/T Mamba koji je namijenjen za odbranu od dejstva avijacije, dronova, krstarećih raketa i taktičkih balističkih raketa na udaljenostima do 100 kilometara.

Sistem može da gađa letjelice na visinama nižim od 3.000 metara i na udaljenostima do 50 kilometara.

Lansirna oruđa sa osam raketa su na terenskom vozilu 8x8, a jedna baterija istovremeno dejstvuje po 10 ciljeva sa šest lansirnih oruđa.

U okviru sistema vazdušnog osmatranja i javljanja za račun baterije Mamba koriste se radari GM200 dometa do 250 kilometara.

Sa dva radara koja su sada u Rumuniji pokriva se njena crnomorska obala, a za osmatranje vazdušnog prostora NATO partnera Moldavije razmješten je jedan radar GM200 prošle godine, a tokom godine će biti razmješten još jedan.

Četiri radara GM200 obezbijediće stalno osmatranje vazdušnog prostora i podržaće borbeno dežurstvo raketnog sistema Mamba u okviru PVO južnog krila NATO.

Osim radara i raketa u Rumuniji se redovno rotiraju detašmani lovačke avijacije NATO, kao pojačanje za rumunsku avijaciju koja koristi avione F-16 i raketne sisteme PVO Patriot i Houk.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније