Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Politico/N1 ]

19. 03. 2024. 18:32 >> 18:32

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Tramp odgovorio hoće li SAD ostati u NATO ako ponovo postane predsjednik

Donald Tramp je rekao da će SAD „100 odsto“ ostati u NATO ako on pobijedi na predsjedničkim izborima - sve dok evropske države budu "igrale pošteno".

U intervjuu sa svojim prijateljem i saveznikom Najdželom Faražom za britanski TV kanal GBN, koji će biti emitovan u utorak uveče, Donald Tramp je ponovo potvrdio svoju posvećenost transatlantskom savezu — ali je upozorio evropske nacije da ne „iskoriste“ američku podršku, navodi Politko (Politico).

Ovi komentari, navodi Politiko, mogu ublažiti brigu zapadnih lidera da bi Tramp mogao formalno da povuče Ameriku iz NATO-a ako dobije drugi mandat na mjestu predsjednika SAD ove godine.

Tramp je godinama bio veoma kritičan prema NATO-u, a prošlog mjeseca otkrio je da je, dok je bio predsjednik, jednom evropskom lideru rekao da ga SAD ne bi branila ukoliko ga Rusija napadne, a ta zemlja prethodno nije platila svoje obaveze u NATO.

Ali u razgovoru sa Faražom — nekadašnji lider Bregzita — Tramp je ublažio svoju retoriku, ističući da Evropa mora da plati „svoj fer dio“ troškova odbrane.

„NATO mora pošteno da se odnosi prema SAD, jer ako tu nisu Sjedinjene Države, NATO bukvalno ne postoji“, rekao je Tramp.

Na direktno pitanje da li će SAD pod njegovim predsjedništvom priteći u pomoć napadnutim zemljama NATO-a, Tramp je rekao da hoće.

„Da. Ali znate, Sjedinjene Države treba da plate svoj dio, a ne dio svih drugih…“, odgovorio je Tramp.

On je dodao:

„NATO je važniji za evropske zemlje, one će iskoristiti tu prednost“.

„Dakle, ako počnu da igraju pošteno, Amerika je tu?“, upitao je Faraž.

„Da. 100 odsto“, rekao je Tramp.

Politiko podsjeća da u Evropi postoji zabrinutost oko posvećenost SAD evropskoj bezbjednosti, koju su povećale prethodne Trampove izjave, ali i ogroman zastoj u slanju novog paketa pomoći Ukrajini do kog je došlo u Vašingtonu.

Dok je bio predsjednik, Tramp je u više navrata prijetio da će napustiti alijansu, ali to nikada nije ispunio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније