Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

14. 03. 2024. 13:29 >> 13:29
Čitaj mi:

BOLEST SE ŠIRI

SZO: Ptičji grip značajna prijetnja da izazove pandemiju

Prenošenje infekcije sa živine na ljude, uglavnom u određenim azijskim zemljama, izaziva zabrinutost zbog potencijala da se virus prilagodi i postane zarazniji.

Ptičji grip H5N1 nedavno je privukao pažnju stručnjaka, vlada i teoretičara zavjere, a naučnici upozoravaju da je nova pandemija možda već u toku.

Virus H5N1 pojavio se kod domaćih gusaka u Kini 1997. godine i od tada se bolest proširila na cio kontinent i zahvatila druge vrste osim ptica, piše "Metro".

Dr Dajana Bel, profesorka konzervatorske biologije na Univerzitetu Istočne Anglije, ističe da se ptičiji grip brzo širi od 2020. godine.

Nedavno istraživanje na koje ona ukazuje otkriva da je od 2020. godine 26 zemalja prijavilo brojne vrste sisara koje su postale žrtve ovog virusa. Pogođeni su čak i polarni medvjedi i delfini, sa alarmantnim brojem smrtnih slučajeva u različitim životinjskim populacijama.

Belova je ukazala na hitnu potrebu za istraživanjem i nadzorom kako bi se razumjela prilagodljivost virusa i njegov potencijal da zarazi više vrsta.

Prijavljeni su i slučajevi kod ljudi, sa 882 slučaja ptičijeg gripa u 23 zemlje u prethodnoj godini, što je rezultiralo alarmantnom stopom smrtnosti od 52 odsto.

Prenošenje infekcije sa živine na ljude, uglavnom u određenim azijskim zemljama, izaziva zabrinutost zbog potencijala da se virus prilagodi i postane zarazniji.

Iako je porijeklo kovida 19 još uvijek neizvesno, mogu se povući paralele sa ptičjim gripom, jer se vjeruje da su oba virusa prešla sa životinja na ljude.

Iako prenošenje ptičjeg gripa sa čovjeka na čovjeka nije široko rasprostranjeno, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ga i dalje smatra značajnom prijetnjom da izazove pandemiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније