Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS ]

13. 03. 2024. 18:13 >> 18:15

"KAIROS"

Japanska raketa koja je nosila satelit eksplodirala po polijetanju

“Kairos”, mala raketa na čvrsto gorivo japanske kompanije “Space One“, eksplodirala je samo nekoliko sekundi nakon lansiranja u srijedu. “Space One” pokušao je da postane prva japanska kompanija koja je lansirala satelit u orbitu.

Raketa je noslila eksperimentalni vladin satelit koji može privremeno da zamijeni obavještajne satelite u orbiti ako ostanu bez mreže.

"Kairos" dugačak 18 metara eksplodirao je pet sekundi nakon što je poletio, ostavljajući za sobom veliki oblak dima, plamen i rasute krhotine u blizini lansirne rampe na vrhu planinskog poluostrva Kii u zapadnom Japanu, što se moglo vidjeti u direktnom prenosu.

"Raketa je prekinula let nakon procjene da će ispunjenje misije biti teško“, rekao je predsjednik kompanije Masakazu Tojoda.

"Space One" nije precizirao šta je izazvalo samouništenje nakon što se motor prve faze upalio niti kada će kompanija lansirati drugu raketu, obećavši istragu o eksploziji.

Kompanija je ukazala na to da je lansiranje “visoko automatizovano”, da zahtjeva samo desetak članova osoblja na zemlji i da se raketa samouništava kada otkrije greške u putanji leta, brzini ili sistemu kontrole koje bi mogli da izazovu "opasan pad".

"U blizini lansirne rampe nije bilo povrijeđenih, a vatra je ugašena", rekao je novinarima guverner japanske prefekture Vakajama.

"Space One" je planirao lansiranje za subotu, ali ga je odložio nakon što je jedan brod ušao u obližnju zabranjenu morsku zonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније