Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

10. 03. 2024. 10:02 >> 10:17
Čitaj mi:

INDONEZIJA

Piloti aviona sa više od 150 putnika spavali tokom leta

Dvojica indonežanskih pilota spavali su skoro 30 minuta za komandama aviona koji je sa više od 150 putnika letio za Džakartu, pokazuju rezultati istrage.

Pilot i kopilot zaspali su tokom leta aviona kompanije "Batik er" koji je 25. januara letio iz grada Sulavesija na jugoistoku Indonezije prema glavnom gradu Indonezije Džakarti.

To je navedeno u preliminarnom izvještaju Nacionalnog komiteta za bezbjednost saobraćaja (KNKT), prenosi Gardijan.

Napominje se da je tokom incidenta došlo do niza grešaka u navigaciji, ali da su 153 putnika i četiri stjuardese "erbasa" A320 nisu povrijeđeni tokom leta koji je trajao dva sata i 35 minuta.

Piloti koji su učestvovali u incidentu 25. januara privremeno su suspendovani, dodaje se u saopštenju.

U izveštaju KNKT navodi se da je oko 90 minuta nakon što je avion poletio, kapetan zatražio dozvolu kopilota da se odmori neko vrijeme, što je on odobrio.

Kopilot je tada preuzeo komandu nad letjelicom, ali je i on potom zaspao nehotice zaspao.

Nekoliko minuta nakon posljednjeg snimljenog prenosa kopilota, Centar oblasne kontrole leta u Džakarti pokušao je da kontaktira letjelicu ali nije dobio odgovor.

Pilot se probudio 28 minuta nakon posljednjeg snimljenog prenosa i shvatio da njegov kopilot spava i da letjelica nije na ispravnoj putanji leta.

Odmah je probudio svog kolegu, odgovorio na pozive iz Džakarte i ispravio kurs, navodi se u izvještaju.

Generalna direktorka indonežanskog odsjeka za vazdušni saobraćaj Marija Kristi Endah Murni rekla je da će to tijelo sprovesti istragu i pregled noćnog leta u Indoneziji u vezi sa upravljanjem rizikom od umora za "Batik er" i sve operatore leta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније