Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

06. 03. 2024. 09:40 >> 09:40
1
Čitaj mi:

podržali hitan prekid vatre

SAD izmijenile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti o Gazi

Sjedinjene Američke Države su izmijenile nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kako bi podržale "hitan prekid vatre od oko šest nedjelja u Gazi zajedno sa puštanjem svih talaca", sudeći po tekstu u koji su uvid imale agencije.

Treća verzija teksta, predloženog prvi put prije dvije nedjelje, sada odražava izjavu američke potpredsednice Kamale Haris koja je u nedjelju direktno pozvala Izrael da učini više da ublaži "humanitarnu katastrofu" u Gazi.

U prvobitnom nacrtu izražena je podrška za "privremeni prekid vatre" u ratu Izraela i Hamasa.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena se uzdržavala da pozove na stalni prekid vatre, uz ocjenu da bi u tom slučaju Hamasu bilo omogućeno da nastavi da prijeti Izraelu, čak iako je pooštrila kritike izraelskih ratnih nastojanja zbog velikog broja palestinskih žrtava.

Vašington je stavio veto na tri nacrta rezolucije SB, od kojih su dvije zahtijevale hitan prekid vatre tokom petomjesečnog rata.

Nedavno su SAD opravdavale svoj veto ocjenjujući da bi takva akcija savjeta mogla da ugrozi nastojanja SAD, Egipta i Katara da se posreduje u pauzi u ratu i oslobode taoci.

Vašington je sada rekao da planira da se pregovara o nacrtu koliko je potrebno i da neće požurivati glasanje.

Da bi bila usvojena rezolucija potrebno je devet glasova za i da SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina ne stave veto.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније