Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B. B. [ Beta ]

22. 02. 2024. 18:46 >> 18:46
Čitaj mi:

PROTEST POLJOPRIVREDNIKA

Poljski premijer odbio da se sretne sa Zelenskim na granici zbog blokada

Poljski premijer Donald Tusk odbio je danas apel predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se hitno, zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen već sjutra, sretnu na granici da riješe eskalaciju blokada granice sa Ukrajinom zbog protesta poljskih poljoprivrednika i prevoznika.

"Rekao sam jasno. Nama nije potrebna simbolika u našim odnosima. Poljska i ukrajinska vlada sastaće se 28. marta u Varšavi", odbio je apel Zelenskog poljski premijer.

Tusk je podsjetio da već dugo Poljska stavlja do znanja da je obaveza njene vlade da zaštiti svoje tržište, između ostalog i poljoprivrednih proizvoda.

"Upozoravali smo na prijetnje vezane za liberalizaciju trgovine sa Ukrajinom. Pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom je bez diskusije. Tražićemo rješenja kako domaća, tako i u pregovorima sa Ukrajinom i evropskim institucijama tako da se što manje osjete negativne posljedice liberalizacije trgovine sa Ukrajinom. Poljoprivrednici mogu da računaju na mene", kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi.

Predsjednik Zelenski je poslije sve češćih izgreda na protestima poljskih poljoprivrednika da demonstranti izbacuju žitarice iz ukrajinskih kamiona i vagona na drum ili željezničke šine iako su u tranzitu na druga tržišta optužio Poljake za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu, a predstavnici dvije vlade razmijenili su čak i prijetnje da će staviti potpuni embargo na uvoz roba iz druge zemlje.

Poslije se Zelenski ove sedmice obratio sa apelom poljskom premijeru Tusku da se hitno sastanu na granici i predsjedniku Poljske Andžeju Dudi da podrži taj dijalog da se prekinu blokade ukrajinske granice sa Poljskom.

Premijer Tusk je danas obećao Zelenskom da će poljska vlada granične prelaze i dio saobraćajnica staviti na spisak kritične infrastrukture kako blokade ne bi pogađale vojnu i humanitarnu pomoć Poljske i drugih zapadnih članica Ukrajini.

"Na jednu stvar neću pristati nikada. Ne možemo da dozvolimo da koristeći proteste poljoprivrednika na poljsko-ukrajinskoj granici budu aktivni oni koji bestidno javno podržavaju Putina, služe ruskoj propagandi i kompromituju poljsku državu, nas Poljake i demonstrante", kazao je Tusk.

Povodom banera na jednom od poljskih traktora sa pozivom Putinu da zavede red u Ukrajini, Briselu i poljskoj vladi, premijer Tusk je upozorio da se ovih nedjelja odlučuje o sudbini Ukrajine, što znači i o sudbini Poljske.

"Svaki napad u javnosti, podrška narativu Putina jeste izdaja domovine. Mi to nikako nećemo tolerisati", kazao je poljski premijer.

Poljski poljoprivrednici organizuju već nedjeljama masovne proteste i izlaze na traktorima da blokiraju saobraćaj u velikim gradovima, a takođe povremeno blokiraju granicu.

Razlog je to što krive prethodne poljske vlasti, sada opozicionu stranku Pravo i Pravda, eurokomesara Januša Vojćehovskog i Evropsku komisiju, jer su 2022. godine ukinuli carine i kvote na uvoz roba iz Ukrajine kao pomoć zemlji u ratu sa Rusijom, a jeftine žitarice i poljoprivredni proizvodi destabilizovali su tržišta ukrajinskih susjeda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније