Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

22. 02. 2024. 11:54 >> 11:53
2
Čitaj mi:

"HEROJSKA AKCIJA"

Hamas pohvalio smrtonosni napad na Zapadnoj obali

Palestinski islamistički Hamas objavio je saopštenje u kojem je pohvalio napad kraj jevrejskog naselja Maale Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali, označivši taj smrtonosni incident "prirodnim odgovorom na rat u Gazi", objavili su mediji na arapskom jeziku.

"Herojska operacija je prirodan odgovor na masakre i zločine okupatora u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", saopštio je Hamas.

U saopštenju se takođe pominje predstojeći muslimanski mjesec posta i nastojanja Izraela da minimizira bezbjednosne rizike tokom praznika, ocjenjujući da mu "okupatorska invazija Jerusalima i planovi da spriječi vjernike da dođu do džamije Al-Aksa tokom Ramazana neće donijeti bezbjednost".

U napadu je ubijen jedan Izraelac, a kako je naknadno saopšteno na licu mjesta pomoć je ukazana ranjenima. U bolnice je prenijeto petoro ljudi.

Dva napadača su ubili pripadnici izraelskih bezbjednosnih snaga i civili na poprištu napada, a treći je pokušao da pobjegne, ali je pritvoren i ne zna se u kakvom je stanju. U prvim izvještajima je navedeno da je i on ubijen.

Palestinci su iz automatskog oružja pucali na vozila pred kontrolnim punktom na putu za Jerusalim, gdje su se dovezli u automobilu.

Ministar nacionalne bezbjednosti Izraela Itamar Ben Gvir je ocijenio da je velika katastrofa izbjegnuta zahvaljujući policiji i naoružanim građanima.

Policija je u međuvremenu objavila identite napadača, dva brata Muhameda i Katema Zavahre i Ahmeda al Avaša i navela da su stanovnici područja Vitlejema na Zapadnoj obali.

Izraelski ministar finansija Becalel Smotrič, koji je ultradesničar kao i Ben Gvir, zahtijeva da se odobre planovi za hiljade novih stambenih jedinica u Maale Adumimu i okolnim naseljima u odgovoru na današnji napad.

"Naši neprijatelji znaju da će svaka povreda koju nam nanesu dovesti do više izgradnje i razvoja i naše veće kontrole širom čitave zemlje", rekao je Smotrič.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније