Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

13. 02. 2024. 12:56 >> 12:56

OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA

Estonija kaže da se Rusija priprema za vojni sukob sa Zapadom

Rusija se priprema za vojni sukob sa Zapadom u sledećoj deceniji, rekla je u utorak estonska obavještajna služba.

Sve veći broj zapadnih funkcionera upozorava na vojnu prijetnju Rusije zemljama duž istočnog krila NATO-a, pozivajući Evropu da se pripremi ponovnim naoružavanjem, javlja Reuters.

Šef obavještajne službe rekao je da se procjena temelji na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice s članicama NATO-a Finskom i baltičkim državama Estonijom, Litvanijom i Letonijom.

"Rusija je odabrala put koji je dugotrajna konfrontacija... i Kremlj vjerovatno predviđa mogući sukob s NATO-om u sljedećih desetak godina", rekao je Kaupo Rosin novinarima prilikom objave izvješća o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti Estonije.

Vojni napad Rusije kratkoročno je "vrlo malo vjerovatan", rekao je, dijelom zato što Rusija mora zadržati trupe u Ukrajini, a ostao bi malo vjerovatan ako bi, kao Rusija, i Europa gomilala snage.

"Ako nismo spremni, vjerovatnost (vojnog ruskog napada) bila bi mnogo veća nego bez ikakvih priprema", dodao je Rosin.

Estonija i druge baltičke države povećale su svoju vojnu potrošnju na više od dva posto vrijednosti svojih ekonomija nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., a NATO saveznici su povećali svoju prisutnost u tim zemljama.

Njemačka planira imati 4.800 vojnika spremnih za borbu u regiji do 2027. godine, u svom prvom stalnom vanjskom rasporedu nakon Drugog svjetskog rata, a Rosin je rekao da se NATO i njegovi saveznici kreću u pravom smjeru da se suprotstave ruskoj prijetnji.

Rosin ne očekuje ruski proboj u Ukrajini prije predsjedničkih izbora u martu, jer bi za postizanje tog cilja trebalo mobilizirati znatno više trupa.

Govoreći o komentarima američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da ne bi branio saveznike koji ne troše dovoljno na obranu, Rosin je rekao: "Takve izjave nikada nisu od pomoći".

Sposobnost Rusije da opskrbi svoje trupe streljivom i dalje nadmašuje sposobnost Ukrajine i ako se zapadna potpora ne održi ili poveća, Ukrajina vjerovatno neće moći promijeniti situaciju na bojnom polju, dodao je.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније