Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

11. 02. 2024. 16:04 >> 16:04
1
Čitaj mi:

Kritike i podrška zakonu

Madagaskar uvodi kastraciju silovatelja djece

Parlament Madagaskara je izglasao zakon koji dozvoljava hemijsku, i u nekim slučajevima, hiruršku kastraciju osuđenih za silovanje maloljetnih osoba, što je naišlo na udar kritika iz međunarodnih grupa koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i na podršku aktivista u zemlji koji smatraju da se radi o prikladnom rješenju za zauzdavanje "kulture silovanja".

Skupština ove ostrvske zemlje u Indijskom okeanu od 28 miliona stanovnika je odobrila zakon 2. februara, a Senat, gornji dom, ga je odobrio prethodne sedmice. Sada ga mora odobriti i Visoki ustavni sud, te ga važećim mora proglasiti predsjednik Andri Radžoelina (Andry Rajoelina), koji je prvi pokrenuo ovo pitanje u decembru. Njegova vlada je predložila zakonske izmjene.

Ministar pravde, Landi (Landy) Mbolatiana Randriamanantenasoa je izjavio da se radi o potrebnom potezu, zbog sve većeg broja slučajeva silovane djece. Tokom 2023. godine zabilježeno je 600 slučajeva silovanja maloljetnika, dok su u januaru ove godine zabilježena 133 slučaja.

"Madagaskar je suverena država koja ima pravo da modifikuje svoje zakone, u zavisnosti od uslova i generalnog interesovanja naroda. Trenutni kazneni zakon nema efekta u uticaju na počinioce ovih djela", ocijenio je ministar.

Zakon propisuje da će hirurška kastracija "će uvijek biti izrečena" kao kazna za one koji su proglašeni krivim za silovanje djeteta mlađeg od 10 godina. Slučajevi silovanja djece starosti 10-13 godina će biti kažnjeni jednom od dvije opcije, dok će silovanje maloljetnika od 14 do 17 godina biti kažnjeno hemijskom kastracijom.

Počinioci se takođe suočavaju sa oštrim kaznama, uz kastraciju, koje idu do doživotnog zatvora.

"Željeli smo mnogo više da zaštitimo djecu. Što je mlađe dijete, oštrija kazna", rekao je Randriamanantenasoa.

Hemijska kastracija je upotreba lijekova koji blokiraju hormone i smanjuju seksualne porive. Uglavnom je reverzibilna ako se prekine terapija, dok je hirurška kastracija permanentna.

Nekoliko zemalja kao i neke američke savezne države – između ostalih, Kalifornija i Florida – dozvoljavaju hemijsku kastraciju za neke seksualne prestupnike, dok je hirurška mnogo rjeđa. Upotreba obje kazne je kontroverzna.

Amnesty International je kritikovao novi zakon kao "nehuman i degradirajući postupak" koji nije u skladu sa ustavnim zakonima Madagaskara. Zakon bi trebalo da se fokusira na zaštitu žrtava, rekao je Nciko va Nciko, savjetnik u Amnesty-ju za Madagaskar.

"Na ostrvu, procedure za prigovore i suđenja se ne obavljaju anonimno, nema povjerenja u krivični sistem, zbog netransparentnosti i korupcije. Odmazde protiv žrtava silovanja su česte, ali zakon se ne bori sa time", istakao je on.

Dodao je da je hirurška kastracija problematična kazna ako bi bilo ko na kome je izvršena kasnije bio oslobođen krivice nakon žalbenog postupka. Izrazio je sumnju i u sposobnosti medicinskog osoblja da obavi te zahvate.

Uprkos kritikama, određeni aktivisti na Madagaskaru se slažu sa promjenama zakona, jer ništa drugo do sada nije funkcionisalo.

"Zaista postoji kultura silovanja u Madagaskaru. Mi smo u procesu normalizacije određenih slučajeva seksualnog nasilja, i minimiziranja njihove ozbiljnosti", kazala je Džesika (Jessica) Lolonirina Nivoseheno iz grupe "Žene prekidaju tišinu" koja vodi kampanje protiv silovanja i daje podršku žrtvama.

Ona ocjenjuje da novi zakon može spriječiti potencijalne napadače, ali samo ukoliko su građani svjesni postojanja i značaja novih kazni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније