Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

04. 02. 2024. 21:30 >> 21:34

SUKOB SA POLICIJOM

Demonstracije u Argentini zbog reformi, desetine povrijeđenih

Desetine Argentinaca povrijeđeno je u sukobima sa policijom u Buenos Ajresu, tokom protesta protiv ekonomskih reformi novoizabranog predsjednika Havijera Mileija.

Prethodno je Donji dom argentinskog Kongresa usvojio predlog strogih mjera koje uključuju otkaze bez obrazloženja, niske otpremnine i svega 10 dana porodiljskog odsustva, prenosi Portal RTS-a. 

Federalna policija je upotrijebila gumene metke, suzavac i fizičku silu, javlja argentinska agencija Pagina 12.

Povrijeđeno je najmanje 60 demonstranata, a jedan od njih, advokat za ljudska prava, mogao bi da izgubi oko, navodi agencija.

 

Donji dom argentinskog parlamenta u petak je, nakon višednevne debate, usvojio predlog reformi predsjednika Mileija.

Za usvajanje reformskog paketa mera glasala su 144 poslanika, a njih 109 je bilo protiv. Potrebno je da paket reformi bude ratifikovan i u Senatu Argentine, gdje će se o svakoj tački paketa glasati pojedinačno.

Ako budu ratifikovane u Senatu, reforme će omogućiti otkaze bez obrazloženja i drastično manje otpremnine, ukidanje obavezne naknade za prekovremeni rad i kazne za kompanije koje ne uplaćuju doprinose, navodi Rojters.

Milei teži i da budu ograničena prava na štrajk i porodiljsko odsustvo, pa bi prema novim pravilima trudnice mogle da odsustvuju sa posla samo deset dana pred porođaj, umjesto 45, koliko predviđa trenutni zakon.

Reformama bi bio ograničen rad sindikata, a obustava rada u takozvanim ključnim delatnostima, kao što su zdravstvo, energetika i telekomunikacije, bila bi nezakonita ako se ne obezbedi minimum 75 odsto proizvodnje ili usluga.

Manje neophodne djelatnosti su, između ostalih, radio, televizija, bankarstvo i finansije, gdje se mora ispuniti 50 odsto obima posla kako bi se obustava rada smatrala legalnom.

Pad podrške i "šansa" u inflaciji

Milei tvrdi da ključne reforme imaju za cilj smanjenje potrošnje i povećanje državnih prihoda kako bi se pomoglo ispunjenje glavnog ovogodišnjeg cilja – nultog deficita.

Namera vlade je da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto.

Milei je prethodne godine u novembru pobedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, osvojivši više od 14.000.000 glasova.

U predizbornoj kampanji, Milei se zalagao za zatvaranje Centralne banke, zamjenu pezosa američkim dolarom, ali i najavom da će motornom testerom presjeći korumpirani državni aparat.

Izborni kampanju je počeo kao potpuni autsajder, ali je populističkim i agresivnim nastupom zadobio podršku birača.

Međutim, ankete pokazuju da mu je nakon nepuna tri mjeseca vlasti podrška opala za 7–9 procenata.

"On i dalje ima solidnu podršku, oko 48 odsto, ali se osjeti pad. Međutim, mimo statistike i analiza, među Mileijevim glasačima se javlja osjećaj razočaranja – imate narativ da mora da se štedi na svakom koraku, a cijene vam rastu na nedjeljnom nivou. U inflaciji će biti ključ uspjeha ili neuspjeha njegove vlasti", kaže argetinski politički analitičar Eduardo Fidanza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније