Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

04. 02. 2024. 10:14 >> 10:14
Čitaj mi:

U 83. GODINI

Umro predsjednik Namibije Hage Gejngob

Predsjednik Namibije Hage Gejngob preminuo je danas u 83. godini, saopštilo je namibijsko predsjedništvo na društvenoj mreži X. Gejngob je umro u bolnici u Vindhuku, gdje se liječio od raka.

Rođen u sjevernoj Namibiji, Gejngob se bavio aktivizmom u mladosti, protiv južnoafričkog režima aparthejda koji je tada vladao i namibijskom teritorijom.

Živio je u egzilu skoro tri decenije. Iz Sjedinjenih Američkih Država promovisao je nezavisnost Namibije i osnovao pokret SWAPO, aktuelnu vladajuću partiju u zemlji.

U Namibiju se vratio 1989, godinu dana prije nego što je zemlja stekla nezavisnosti, kada je imenovan za premijera.

Veliku podršku na izborima za predsjednika je dobio 2014, a reizabran je i 2019. uprkos recesiji u zemlji i visokoj stopi nezaposlenosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније