Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Beta/RTS ]

03. 02. 2024. 15:08 >> 15:10
Čitaj mi:

NAPADI TOKOM NOĆI

Irak: 16 stradalih u napadima SAD; Optužbe Sirije za rasplamsavanje sukoba

SAD su tokom noći izvele vazdušne napade na proiranske položaje u Iraku i Siriji. Američka vojska tvrdi da je pogođeno preko 85 ciljeva. Irak saopštava da je ubijeno najmanje 16 ljudi, uključujući civile u napadima. Damask optužuje Vašington da na "opasan način" rasplamsava sukobe na Bliskom istoku, dok London ističe da nepokolebljivo stoji uz SAD.

Zaharova: Rusija osuđuje napad na Irak i Siriju

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Rusija osuđuje američke napade u Iraku i Siriji, ističući da taj slučaj treba da razmotri Savjet bezbjednosti Ujednjenih nacija

"Očigledno je da su napadi osmišljeni sa namjerom da dodatno rasplamsaju sukob. Napadima, gotovo bez pauze, na objekte navodno proiranskih grupa u Iraku i Siriji, SAD namjerno pokušavaju da uvuku najveće zemlje regiona u sukob", rekla je Zaharova.

Centralna komanda SAD objavila polijetanje bombadera

Američka Centralna komanda objavila je na društvenoj mreži Iks polijetanje teškog bombardera B-1 dok su trajali vazdušni napadi na proiranske položaje u Iraku i Siriji.

 

Borelj: Bliski istok uzavreli kotao koji može da eksplodira

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

"Neprekidno upozoravamo da je Bliski istok uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira. Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, Iraku i Crvenom moru. Pozivali smo sve da pokušaju da izbjegnu eskalaciju", upozorio je Borelj.

Iran osudio napade SAD na Irak i Siriju

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je američke napade u Iraku i Siriji, ocjenjujući da predstavljaju "kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" dvije zemlje.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da su napadi "strateška i avanturistika" greška SAD, kao i da će rezultirati povećanjem napetosti i nestabilosti u regionu.

Irački premijer: Najmanje 16 stradalih u napadima SAD

Najmanje 16 osoba je ubijeno, a 25 njih je povrijeđeno, uključujući civile u američkim napadima na proiranske položaje u Iraku, saopštila je kancelarija premijera Iraka Mohameda Šije el Sudanija.

Irački premijer je u saopštenju je osudio napade kao "novu agresiju na suverenitet Iraka".

Portparol iračke vlade je naveo da su udari izvršeni na položaje iračkih bezbjednosnih snaga, kao i civilne zone u susjedstvu, u regionima Akašat i D'al Kaim, blizu granice sa Sirijom.

"U toj agresiji bilo je 16 mučenika, među kojima i civili i 25 ranjenih, pored štete nanijete stambenim zgradama", dodao je portparol.

Američka vojska je u petak pokrenula vazdušne napade na desetine lokacija u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, doveo do smrti tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu. Vašington je najavio da će sprovesti udare kao znak odmazde.

Portparol Bijele kuće rekao je juče da je Vašington upozorio iračku vladu prije udara.

U osvrtu na navodnu raniju koordinaciju sa SAD oko tih udara, u saopštenju iračke vlade demantuju se "lažni navodi namijenjeni da zavaraju međunarodno javno mnenje i da izbjegnu svaku pravnu odgovornost za taj zločin".

Prema prvom bilansu, koji su agenciji Frans pres prenijela dva bezbjednosna izvora u udarima je poginulo 18 ljudi, od kojih 15 pripadnika oružanih grupa i tri civila.

Od sredine oktobra više od 165 udara dronovima i raketama ciljali su američke vojnike raspoređene u okviru međunarodne koalicije u Iraku i Siriji da se bore protiv grupe Islamska država.

Za te napade je odgovornost preuzela proiranska oružana grupa Islamski otpor u Iraku a sprovode se u eksplozvnom regionalnom kontekstu, u jeku rata u Gazi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

"Prisustna međunarodna koalicija udaljila se od svog mandata i misija koje su joj zadate, i postala je prijetnja za bezbjednost i stabilnost u Iraku i rizikuje da uvuče Irak u regionalne sukobe", navodi se danas u saopštenju iračke vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније