Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B.

01. 02. 2024. 15:31 >> 15:32

DEMOGRAFSKI ALARM

Pad nataliteta u Poljskoj, rađa se sve manje djece

U Poljskoj su se oglasili svi demografski alarmi jer broj stanovnika katastrofalno opada.

Prošle godine zabilježena je najniža stopa nataliteta od Drugog svjetskog rata.

Sve manje Poljakinja odlučuje se da rodi dijete, a to je prema ocjenama tamošnjih stručnjaka zbog pooštravanja zakona o abortusu, prenosi „Onet“.

Generalni direktorat za statistiku objavio je najnovije podatke koji, u najmanju ruku, nisu nimalo optimistični.

Poljska bilježi najniži natalitet u posljednjih 80 godina, a socijalni program koji je predložila partija Pravo i pravda nisu pomogli.

U 2023. godini u Poljskoj je rođeno samo 272 hiljade djece. To smanjenje od čak 33 hiljade u odnosu na prethodnu godinu koja je takođe bila katastrofalna.

„Demografskoj krizi se ne nazire kraj“, piše ekonomista Rafal Mundri na Tviteru.

„Populacija Poljske već je pala ispod 40 miliona na koje smo navikli poslednjih godina. Na kraju 2023. bilo nas je samo 37,6 miliona. Vrijedi napomenuti da je 2023. godine umrlo 409 hiljada ljudi", navodi Mundri i smatra da su ovi podaci odraz raspoloženja Poljaka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније