Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Mina Biznis ]

21. 01. 2024. 08:35 >> 08:35

"UMORNA EKONOMIJA"

Lindner: Njemačka nije "bolesnik Evrope"

Njemački ministar finansija, Kristijan Lindner, je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švajcarskom Davosu govorio o ekonomiji Njemačke zbog koje je pojedini nazivaju "bolesnikom Evrope".

On ne misli da je zemlja "bolesnik Evrope", napomenuvši da je donedavno prolazila kroz veoma uspješan period, prenosi Klix.ba.

"Nakon veoma uspješnog perioda od 2012. do ove krizne godine, Njemačka je poput umornog čovjeka nakon kratke noći", konstatovao je Lindner.

Njemačka se prošle godine ponovo počela nazivati "bolesnikom Evrope". Razlog za to jeste što se desio pad njene ekonomije 0,3 odsto i što je pogođena visokim cijenama energije, inflacijom i kamatnim stopama. Proizvodnja u ovoj državi je prošle godine smanjena dva odsto.

Bolesnik Evrope je sintagma koja je prvi put iskorištena 1998. godine, kada se ujedinjena Njemačka takođe suočavala s ekonomskim izazovima.

indner smatra da je očekivanje niske stope ekonomskog rasta poziv na buđenje.

"A sada imamo dobru kafu, što znači strukturne reforme, pa ćemo nastaviti s ekonomskim uspjesima", dodao je Lindner.

Kao veliki izazov, on je istakao rješavanje njemačkog duga i deficita. Tvrdi da je u Vladi bio jedini koji je bio posvećen tom rješenju i da je uspio riješiti pitanje duga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније