Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Portal RTCG/RTS/Agencije [ R.B. ]

09. 01. 2024. 19:18 >> 19:45
Čitaj mi:

94. DAN RATA

Saudijska Arabija protiv raseljevanja stanovništva Gaze

Sukob Izraela i Hamasa – 94. dan. Nastavljeni udari izrelskih snaga na centralni i južni dio Gaze u kojima je, kako tvrdi IDF, pogođeno 30 meta Hamasa. U novom napadu na jug Libana ubijen visoki komandant Hezbolaha. Prema navodima Kanala 12, izraelski vojni zvaničnici očekuju "veliku" eksalaciju situacije na Zapadnoj obali.

Predsjednik SAD Džozef Bajden kaže da radi na tome da Izrael "značajnije" izađe iz Gaze.

NAVAŽNIJE INFORMACIJE

19:41

Protiv izgradnje izraelskih naselja

Saudijski ministar informisanja Abdulah Alsvaha kaže da Saudijska Arabija kategorički odbija raseljavanje stanovništva Gaze, novu okupaciju enklave i izgradnju izraelskih naselja na toj teritoriji.

Alsvaha je takođe rekao da Saudijska Arabija nastavlja da poziva na “pozivanje okupacione vlade (Izraela) na odgovornost za kršenje pravila međunarodnog legitimiteta i humanitarnog prava”.

U međuvremenu, saudijski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, princ Kalid Bin Bandar Al Saud, rekao je za BBC Radio 4 da "problem koji danas imamo sa sadašnjom vladom u Izraelu je da postoji ekstremna i apsolutistička perspektiva, koja ne radi na postizanju kompromisa i stoga nikada nećete okončati sukob”.

Rekao je da bi volio da Ujedinjeno Kraljevstvo preispita svoj stav prema Izraelu jer je “slijepa tačka prema Izraelu problem pošto stvara mrlju miru”, piše Al Džazira. 

Ambasador je takođe rekao da je Saudijska Arabija bila “blizu” dogovora o normalizaciji s Izraelom prije 7. oktobra i da Kraljevina još uvijek vjeruje u takav dogovor.

Опширније

19:13

Negirali da pregovaraju o "prebacivanju" Palestinaca

Portparol izraelskog Ministarstva vanjskih poslova demantovao je nedavne medijske izvještaje da ta zemlja razgovara s afričkim državama o “prebacivanju” Palestinaca u razne zemlje u Africi.

“Kao odgovor na objave u vezi s ovim pitanjem, treba napomenuti da Izrael nije angažovan u ispitivanju izvodjivosti prebacivanja Palestinaca iz Pojasa Gaze u zemlje Afrike”, rekao je portparol ministarstva Lior Haiat u objavi na društvenim medijima.

Izjava dolazi nakon što su brojni izraelski ministri pozvali na prisilno protjerivanje Palestinaca iz Gaze, izazivajući optužbe za podsticanje etničkog čišćenja dok Izrael priprema odbranu od optužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

Опширније

17:09

Pronašli oružje i tunele 

Izraelska vojska je saopštila da proširuje kopnene operacije u Kan Junisu, gdje nastavlja borbe sa palestinskom militantnom grupom Hamas duboko unutar grada na jugu Gaze.

Tokom proteklog dana, izraelske trupe na terenu u ovoj oblasti elimnisale su oko 40 operativaca Hamasa, saopštila je vojska, a prenosi Tajms of Izrael.

Navedeno je da su izraelske snage takođe locirale "široku paletu" oružja i tunele militanata.

Izraelska vojska dodaje da je njena mornarica takođe izvela napade tokom proteklog dana gađajući položaje Hamasa, skladišta i plovila duž obale.

Опширније

12:41

Izraelska vojska je danas saopštila da je još devet vojnika poginulo u Pojasu Gaze, te da je ukupan broj njihovih vojnih žrtava na toj palestinskoj teritoriji 187.

Ranije danas je rečeno da su poginula četiri vojnika, a novi bilans je saopšten pošto su obaviještene porodice žrtava.

Agencije navode da su najnovije žrtve bili pripadnici inženjerijskih jedinica koje dejstvuju na jugu i u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelski mediji su naknadno objavili da je u eksploziji u Bureidžu, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, poginulo devet inženjeraca.

Eksplozija se dogodila u blizini mjesta na koje su oficiri doveli novinare da vide Hamasovo postrojenje za proizvodnju raketa.

Опширније

12:17

Libanski Hezbolah je danas saopštio da je gađao komandni centar na sjeveru Izraela u odgovoru na ubistvo drugog čovjeka palestinskog islamskog Hamasa i jednog od svojih lidera.

Kako je navedeno, u napadu je korišćeno nekoliko samoubilačkih dronova u znak odmazde za ubistvo Saleha al-Arurija iz Hamasa 2. januara i Visama Tavila iz Hezbolaha u ponedjeljak.

Izraelska vojska je potvrdila da je dron Hezbolaha iz Libana pogodio štab Sjeverne komande u Safedu, dodajući da nije bilo žrtava.

Опширније

09:03

Izraelske odbrambene snage saopštile su da proširuju kopnene operacije u Kan Junisu, boreći se protiv Hamasa duboko unutar grada na jugu Gaze.

Tokom proteklog dana, izrelaske trupe na terenu elimnisale su oko 40 operativaca Hamasa, navodi IDF.

U saopštenju se kaže da su snage divizije takođe locirale „široku paletu“ oružja i tunelske otvore.

Ističe se da je mornarica takođe izvela napade tokom proteklog dana, gađajući položaje Hamasa, skladišta i plovila duž obale.

Опширније

08:57

Izraelska vojska je započela novu i manje intenzivnu fazu svoje invazije na Gazu, izjavio je glavni vojni portparol Danijel Hagari, posle dugotrajnog pritiska SAD i drugih saveznika da se smanji obim ofanzive koja je izazvala veliko razaranje i smrt civila.

 

Опширније

08:30

Državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao je kasno sinoć u Izrael gdje će se danas sastati s izraelskim liderima i zvaničnicima i zatražiti da bolje štite civile i omoguće više pomoći u vreme kada rat u Gazi prelazi u novu fazu.

Опширније

07:46

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su još četiri vojnika poginula u borbama u Pojasu Gaze, čime je broj poginulih u kopnenoj ofanzivi na Gazu povećan na 180.

Опширније

06:48

Humanitarna kriza u enklavi je alarmantna. Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije posjetila je bolnicu Aksa i zabilježila da nema medicinske opreme, ljekova i hrane.

Poseban problem je nedostatak medicinskog osoblja, pa bolnica radi sa svega 30 odsto neophodnog ljudstva.

Опширније

06:40

Prema navodima Kanala 12, izraelski visoki bezbjednosni zvaničnici nekoliko puta su posljednjih dana upozorili premijera Benjamina Netanjahua da je situacija na Zapadnoj obali na ivici "velike" eskalacije.

Povećana zabrinutost dolazi nakon što su vlasti u Jerusalimu uskratile stotine miliona dolara poreskih prihoda koji pripadaju Palestinskoj upravi, pored odbijanja da se oko 150.000 palestinskih radnika vrati na svoja radna mjesta u Izraelu i izraelskim naseljima na okupiranoj teritoriji.

Predsjednik SAD Džo Bajden je, odgovarajući demonstrantima koji su uzvikivali "primirje odmah“, rekao da "tiho" sarađuje sa izraelskom vladom kako bi je ohrabrio da smanje intenzitet svojih napada i "značajnije izađu iz Gaze“.

Опширније

06:32

U posljednja 24 sata u Pojasu Gaze ubijeno je 249 Palestinaca, 23.084 od početka rata. Izraelska snage ciljale su 30 meta Hamasa, uključujući skladište oružja, mrežu tunela i kuću višeg operativca Islamskog džihada, tvrdi IDF.

U Kan Junisu i u centralnom dijelu enklave likvidirano je, navodi IDF, najmanje 10 članova Hamasa. U novim udarima na jug Libana ubijen je jedan od komandanata Hezbolaha.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније