Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

07. 01. 2024. 12:56 >> 12:58
Čitaj mi:

Abdulah Drugi

Jordanski kralj zatražio da SAD pritisnu Izrael i omoguće prekid vatre u Gazi

Jordanski kralj Abdulah Drugi pozvao je danas, na sastanku s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Amanu, da SAD izvrše pritisak na Izrael kako bi se uspostavio "hitan prekid vatre" u Gazi.

On je istovremeno upozorio na "katastrofalne posledice" nastavka neprijateljstava.

Blinken je sinoć stigao u prestonicu Aman u okviru nove turneje po Bliskom istoku u pokušaju da se izbjegne širenje sukoba i spriječi "beskrajni ciklus nasilja", prenio je Frans pres.

U saopštenju kraljevske palate kralj Jordana je takođe naglašena potreba da se okonča "tragična humanitarna kriza u Pojasu Gaze".

On je potvrdio da "region neće postići stabilnost bez pravednog rešenja palestinskog pitanja i bez postizanja pravednog i sveobuhvatnog mira zasnovanog na dvodržavnom rešenju", odnosno postojanju dvije države - Palestine i Izraela.

Kralj je takođe ponovio da "Jordan u potpunosti odbacuje prisilno raseljavanje Palestinaca i pokušaje da se odvoji Gaza od Zapadne obale", dvije teritorije za koje je rekao da su integralni dio buduće palestinske države.

Uz to je osudio "akte nasilja (jevrejskih) naseljenika protiv Palestinaca i nasilje na muslimanskim i hrišćanskim svetim mjestima u Jerusalimu", upozorivši na opasnost od "eksplozije u regionu".

Blinken je potvrdio u subotu uveče, posle sastanka na Kritu sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, da je "važno osigurati da se sukob ne proširi".

"Želimo da osiguramo da zemlje, koje misle isto, upotrebe svoje veze, svoj uticaj, svoje odnose sa nekim učesnicima koji bi mogli biti uključeni da kontrolišu stvari kako bi se osiguralo da se sukob ne proširi", rekao je američki državni sekretar, ističući posebno ključnu ulugu koju Turska može da odigra posle razgovora u subotu u Istanbulu sa predsjednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

Posle Jordana Blinken putuje u Katar, zemlju koja je posredovala za omogućavanje sedmodnevnog primirja u ratu, krajem novembra.

On će potom posjetiti Abu Dabi prije nego što u ponedeljak stigne u Saudijsku Arabiju, a potom u Izrael gdje će, kako je priznao, imati razgovore koji neće biti laki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније