Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Al Džazira ]

04. 01. 2024. 12:57 >> 12:57
Čitaj mi:

bolna smrt

UN zabrinute zbog prvog pogubljenja u SAD-u azotnom hipoksijom

Eksperti Ujedinjenih naroda izrazili su zabrinutost zbog pogubljenja zatvorenika u Sjedinjenim Američkim Državama azotnom hipoksijom, nazivajući to “neprovjerenom metodom pogubljenja koja ga može podvrgnuti okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili čak mučenju”.

Kenet Eugene Smit, koji je proglašen krivim za plaćeno ubistvo počinjeno 1988. godine, trebalo bi da bude pogubljen u državi Alabama 25. januara korištenjem metode u kojoj osoba udiše samo azot i umire od nedostatka kiseonika, piše Rojters a prenosi Anadolija.

Bolna smrt

Napominjući da će to biti “prvi pokušaj izvršenja smrtne kazne azotnom hipoksijom”, stručnjaci su naveli: “Zabrinuti smo da bi azotna hipoksija rezultirala bolnom i ponižavajućom smrću.”

Upozorili su da bi eksperimentalna pogubljenja gušenjem vjerovatno prekršila Konvenciju protiv mučenja koju je potpisao i Vašington.

U novembru 2022. vlasti u Alabami pokušale su pogubiti Smita koristeći smrtonosnu injekciju, ali taj pokušaj nije uspio.

Eksperti UN-a apelovali su na savezne i državne vlasti u SAD-u i Alabami da zaustave pogubljenje Smita i svih drugih za koje je planirano da budu pogubljeni na ovaj način, do revizije protokola o pogubljenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније