Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Glas Amerike ]

20. 12. 2023. 00:53 >> 00:55
Čitaj mi:

SAD

Sud Kolorada proglasio Trampa nepodobnim za položaj predsjednika

Vrhovni sud Kolorada u utorak je proglasio bivšeg predsjednika Donalda Trampa nepodobnim za Bijelu kuću, pozivajući se na ustavni amandman o pobuni, i uklonio ga sa glasačkog listića na stranačkim izborima u toj američkoj državi.

Time je otvorio put za vjerovatnu odluku nacionalnog Vrhovnog suda - najviše sudske instance u zemlji - o tome da li favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije može da ostane u izbornoj trci.

Odluka suda, čije su sve sudije imenovali demokratski guverneri, predstavlja prvi put u američkoj istoriji da je odredba 14. amandmana Ustava upotrebljena da se diskvalifikuje jedan predsjednički kandidat.

"Većina suda proglašava da je Tramp diskvalifikovan za položaj predsjednika prema Odredbi 3, 14. amandmana", navodi se u odluci suda koju je podržalo četvoro sudija, dok je troje bilo protiv.

Najviši sud Kolorada je time poništio prethodnu odluku sudije okružnog suda koji je presudio da je Tramp podstakao pobunu zbog svoje uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, ali da mu ne može biti zabranjeno da se kandiduje zato što nije jasno da li se ustavnom odredbom pokriva položaj predsjednika.

Primjena odluke je odložena do 4. januara, ili dok američki Vrhovni sud ne donese presudu u tom slučaju.

Trampovi advokati najavili su da će se odmah žaliti Vrhovnom sudu, koji ima konačnu riječ o ustavnim pitanjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније