Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RTS/FRANCE24.COM ]

17. 12. 2023. 23:34 >> 23:35
Čitaj mi:

PONOVNO RAĐANJE

Pariski toranj krunisan novim zlatnim pijetlom

Pariski toranj Notr Dam "krunisan“ je novim zlatnim pijetlom koji simbolizuje ponovno rođenje.

Novi zlatni pijetao podignut je dizalicom do vrha tornja katedrale, a zvaničnici za restauraciju takođe su otkrili da se ispod krova katedrale postavlja sistem protivpožarne zaštite.

Glavni arhitekta Felipe Vilne, koji je dizajnirao novog petla, izjavio je da je opstanak prvobitnog pijetla (doduše sa oštećenjima) označavao tračak svjetlosti u katastrofi, odnosno požaru koji je katedralu zahvatio aprila 2019. godine. 

"To je značilo da ima nade, da nije sve izgubljeno. Ljepota starog pijetla izražavala je vapaj katedrale koja pati u plamenu“, rekao je Vilne.

Novo umjetničko djelo, razmjere oko pola metra, sada blista na decembarskom suncu kao "feniks” Notr Dama.

Vilne je objasnio značaj novog pijetla, i rekao da su na „pijetlu nasljedniku“ počeli da rade odmah posle požara.

Prije nego što je stavljen na postolje, pijetla je blagoslovio pariski nadbiskup Loran Ulrih.

Galski pijetao je nacionalni simbol Francuskog naroda još iz drevnih vremena. Popularnost galskog pijetla, kao nacionalnog simbola je naglo porasla za vrijeme Francuske revolucije.

Nadbiskup je u novog zlatnog pijetla stavio svete relikvije, uključujući fragmente Hristovog vijenca od trnja i moštiju Svetog Denisa i Svete Ženevjev, dajući skulpturi religiozni značaj.

Hristov trnov vijenac, koji se smatra najsvetijom relikvijom Notr Dama, dio je blaga iz riznice Notr Dama koje je uspješno uklonjeno odmah nakon izbijanja požara. U Pariz ju je donio kralj Luj Deveti u 13. vijeku.

U skulpturu je postavljen i zapečaćeni cilindar koji sadrži spisak imena skoro 2.000 pojedinaca koji su doprinijeli rekonstrukciji katedrale.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je prošle nedjelje posetio lokaciju, najavio je da će originalni pijetao biti izložen u novom muzeju u „Hôtel-Dieu“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније