Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ N1 ]

07. 12. 2023. 19:16 >> 19:16
1

JEVREJSKI PRAZNIK

Počinje Hanuka: Jevreji večeras pale osam svijeća

Zalaskom sunca u četvrtak počinje jevrejski praznik slobode i svjetlosti, Hanuka koji traje osam dana.

Hanuka znači više od paljenja svjećica na hanukiji i posebnih palačinki s rendanim krompirom, iako je sve to jako važno.

Ovaj praznik je komemoracija vrlo važnog trenutka ljudske istorije. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije Hrista.

Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog mjeseca kisleva, helenistički okupatori razorili su jevrejski hram u Jerusalimu.

Helenski kralj zabranio je praktikovanje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zevsa. Mala grupa pobunjenih Jevreja, Makabejaca, borila se i uspjela da vrati hram, prenosi Klix.ba.

Poslije pobjede, u hramu su našli samo jednu kantu maslinovog ulja koja je mogla da traje tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana.

Poslali su glasnika da nabavi još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje ali, dogodilo se čudo, ta jedna kanta koju su imali potrajala je svih 8 dana. Zbog toga je počela da se slavi prva Hanuka.

Hanuka se slavi osam noći i dana, počevši od 25. dana Kisleva prema hebrejskom kalendaru, koji se može dogoditi u bilo koje vrijeme od kraja novembra do kraja decembra po gregorijanskom kalendaru.

Praznik se obilježava paljenjem svijeća kandelabra sa devet grana, koji se obično naziva menora ili hanukija. Jedna grana se obično postavlja iznad ili ispod drugih i njena svijeća se koristi za paljenje ostalih osam svijeća. Ova jedinstvena svijeća se zove šamaš.

Svake večeri, jedna dodatna svijeća se pali od strane šamaša dok se svih osam svijeća ne upali zajedno poslednje večeri praznika.

Običaji za ovaj praznik su, da se jede nešto napravljeno na ulju – krofne ili latkes, jelo od krompira.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније