Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije ]

17. 11. 2023. 17:19 >> 07:26

42. DAN SUKOBA

Gaza: Za dva dana umrle 24 osobe jer u bolnici nema struje

Četrdeset drugi dan sukoba Izraela i Hamasa. Premijer Benjamin Netanjahu kaže da Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa ali da, nažalost, nije bio uspješan. Humanitarna situacija u Gazi je sve gora – bolnice se zatvaraju zbog nepostojanja uslova za rad, a nedostatak goriva otežava rad telekomunikacija. Izraelski vojnici su tokom racije u Dženinu na Zapadnoj obali ubili pet naoružanih Palestinaca

  • Zbog nedostatka uslova za rad, zatvorena je još jedna bolnica u Gazi, a 45 pacijenata koji su čekali na operaciju ostavljeni su u prostoru za prijem.
  • UN: Kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe.
  • Izraelska vojska saopštila je da je u zgradi, u blizini bolnice Šifa u Gazi pronašla tijelo taoca iz Izraela.

NAJNOVIJE INFORMACIJE:

Vlada Hamasa objavila da je poginulo 12.000 Palestinaca

Vlada Hamasa je večeras objavila da je 12.000 Palestinaca ubijeno u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među poginulima je oko 5.000 djece i 3.300 žena, a 30.000 je ranjeno.

U Egipat iz Gaze ušla 73 povrijeđena Palestinca

Sedamdest tri povrijeđena Palestinca napustila su danas Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, rekao je šef egipatskog Crvenog polumjeseca na sjevernom Sinaju Kaled Zajed.

Dodao je da su povrijeđeni bili u pratnji članova porodice, a oni su prebačeni u egipatske bolnice na Sjevernom Sinaju.

Egipatski bezbjednosni izvori su u međuvremenu rekli da se spremaju kola Hitne pomoći u pograničnom gradu Ariš za prevoz 35 prevremeno rođenih beba iz Gaze.

Hamas objavio video snimak taoca od 86 godina

Palestinska ekstremisitička organizacija Hamas objavila je danas video snimak 86-godišnjeg Izraelca Arja Zalmanoviča otetog iz njegove kuće u kibucu Nir Oz 7. oktobra.

Izraelski mediji su prenijeli da je Zalmanovič bolestan i da mora da se liječi, te da je snimak izazvao zabrinutost za njegovo zdravlje.

"U Gazi tek početak, slijedi kraj Hamasa"

Predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cahi Hanegbi izjavio je danas, tri nedjelje poslije početka kopnenih vojnih operacija u središtu Pojasa Gaze, da je izraelska vojska "postigla svaki željeni cilj, da su ubijene hiljade terorista, uključujući visoke članove rukovodstva Hamasa".

"Svi ciljevi koje je postavio bezbjednosni kabinet su ostvareni i kako je premijer rekao: 'to je samo početak'. Odlučni smo da stignemo do kraja bitke i kraj bitke će biti kraj Hamasa", rekao je Hanegbi.

"Nećemo prestati sve dok sve vojne i liderske sposobnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada ne budu izbrisane", najavio je predsjedavajući Savjeta nacionalne bezbjednosti na konferenciji za novinare.

Nema goriva za bolničke generatore

Portparol Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze Ašraf al-Kidra izjavio je danas da su 24 pacijenta umrla u posljednjih 48 sati u bolnici Al-Šifa gdje nema struje, a u koju su izraelski vojnici ušli prije tri dana.

Ti pacijenti su umrli "jer je vitalna medicinska oprema prestala da radi zbog nestanka struje” u najvećem bolničkom kompleksu na palestinskoj teritoriji pod opsadom Izraela, rekao je Al-Kidra.

Većina bolnica u Gazi više nema ni kap goriva za generatore.

Al-Kidra je rekao i da je protekle noći vojska srušila tri zgrade u zapadnom dijelu kompleksa, bolničku kantinu i odjeljenja za održavanje i ljudske resurse.

Izraelski ratni kabinet je danas dozvolio da u Pojas Gaze svakodnevno ulaze dvije cisterne sa gorivom, rekli su danas izraelski zvaničnici.

Izrael pristao da u Gazu ulaze po dvije cisterne sa gorivom dnevno

Izrael je danas pristao da dozvoli ulazak dvije cisterne sa gorivom dnevno u Pojas Gaze za potrebe UN i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Odluku o tome je donio Ratni kabinet na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i izraelskih bezbjednosnih snaga, kao i na zahtjev zvaničnika SAD.

Neimenovani zvaničnik Izraela je rekao da je "namjera da se omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se spriječilo da se bolesti prošire na čitavo područje, kao i na naše sopstvene snage i potencijalno na Izrael".

Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčić je danas pozvao da se osigura isporuka goriva u Gazu za humanitarne organizacije.

Prvi put od početka rata protiv Hamasa 7. oktobra, Izrael je tek nedavno dozvolio da u pojas Gaze iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa uđe samo jedan kamion sa 23.000 litara goriva.

Gorivo je isporučeno UN kako bi se pomoglo u raspodjeli pomoći nakon pošto su kamioni na palestinskoj strani stali zbog nestašice.

Zbog nestašice goriva za elektro-generatore su u četvrtak prekinute telefonske veze i internet, čime je ta palestinska enklava odsječena od svijeta.

Hamas: Ahmad Bahar ubijen u izraelskom napadu u Gazi

Jedan od lidera političkog krila Hamasa Ahmad Bahar, ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, javljaju palestinski mediji.

Bahar (76) je svojevremeno bio potpredsjednik Palestinskog zakonodavnog savjeta.

Izrael nije potvrdio da je on bio meta napada, niti da je ubijen.

Hezbolah iz Libana ispalio više raketa na izraelske položaje, vojska uzvratila

Izraelske snage i libanski Hezbolah i danas razmjenjuju vatru.

Hezbolah je iz Libana ispalio više raketa na položaje izraelske vojske na granici dvije države, u blizini sjevernih naselja Malkija i Menara. Nema izvještaja o povrijeđenima u napadima.

Izraelska vojska je saopštila da je odgovorila na napade artiljerijom, kao i da su borbeni avioni pogodili brojne lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući skladište oružja.

Kako navode, pogođena je i teroristička ćelija u južnom Libanu koja je pripremala napad u blizini jednog sela.

SZO zabrinuta zbog širenja zaraze u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedjeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo da se skloni u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode.

"Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO na palestinskoj teritoriji.

Više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i preko 44.000 slučajeva dijareje zabiqeženo je u gusto naseljenoj enklavi, rekao je Piperkorn.

Izraelska vojska: Ubijeno pet naoružanih napadača u Dženinu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su se vojnici sukobili sa naoružanim napadačima tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i susjednom izbjegličkom kampu.

Kako kažu, operacija u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama.

IDF kaže da je dron pogodio grupu naoružanih ljudi koji su pucali na izraelske snage tokom racije, kao i da je pucano na druge Palestince koji su bacali eksploziv tokom sukoba.

IDF tvrdi da su vojnici ubili najmanje pet palestinskih naoružanih napadača i zapleijnili šest jurišnih pušaka u kampu Dženin.

Izraelska granična policija navela je u odvojenom saopštenju da su njeni pripadnici pritvorili sedam traženih Palestinaca u Dženinu.

 Palestinski mediji su ranije danas prenijeli da su tri Palestinca ubijena u izraelskom napadu u Dženinu.

IDF: Operacije u Pojasu Gaze nastavljene tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su operacije u Pojasu Gaze nastavljene tokom noći, da su borbeni avioni gađali lokacije Hamasa, dok su se trupe borile protiv naoružanih militanata.

IDF je saopštio da su izvršeni vazdušni napadi na mnoge lokacije Hamasa, uključujući skladišta oružja, kao i na "terorističke operativce".

Netanjahu: Pokušavamo da završimo posao sa minimalnim civilnim žrtvama

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, uključujući i bacanje letaka sa upozorenjem, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum nisu bili uspješni, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za Si-Bi-Es njuz.

"Svaka smrt civila je tragedija. Činimo sve što možemo kako bismo civile sklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži ", rekao je Netanjahu.

Podsjetio je da Izrael zato baca letke, poziva palestinske civile telefonom i upozorava ih da se evakuišu, što su, prema njegovim riječima, mnogi i učinili.

Blinken tražio od Izraela hitne mjere protiv nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je u četvrtak Izrael da preduzme "hitne mjere" da bi zaustavio nasilje jevrejskih naseljenika nad Palestincima na palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Blinken je u San Francisku gdje je na Azijsko-pacifičkom samitu, to rekao u telefonom razgovoru rekao Beniju Gancu, izraelskim opozicionim liderom koji se pridružio ratnom kabinetu premijera Benjamina Netanjahua.

Ministar je "podvukao hitnu potrebu da se preduzmu konkretni koraci za smirivanje tenzija na Zapadnoj obali, uključujući rješavanje sve većeg nivoa nasilja ekstremističkih doseljenika", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Humanitarna situacija u cijelom Pojasu Gaze sve teža

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Odbrambene snage Izraela (IDF) ulaze u sljedeću fazu kopnene ofanzive u Gazi, kao i da su zauzele zapadni dio grada. Načelnik generalštaba IDF-a naveo je da su blizu da unište vojni sistem Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze.

Tvrde da su u bolnici Šifa izraelski vojnici pronašli "značajne stvari", ali nisu precizirali o čemu je riječ.

Izraelska vojska saopštila je da je u zgradi, u blizini bolnice Šifa u Gazi pronašla tijelo taoca iz Izraela. Kako navode, riječ je o 65-godišnjoj ženi koja je oteta 7. oktobra, a vojska i policija su obavijestile njenu porodicu.

Humanitarna situacija u cijelom Pojasu Gaze je sve teža. Zbog nedostatka uslova za rad, zatvorena je još jedna bolnica u Gazi, a 45 pacijenata koji su čekali na operaciju ostavljeni su u prostoru za prijem.

Kanalizacija se izlila na ulice grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom Istoku Tomas Vajt.

Nedostatak goriva pravi i probleme sa telekomunikacijom i predviđa se potpuni prekid veza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније