Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.

15. 11. 2023. 19:51 >> 20:00
1

OPTUŽBE ZA SAUČESNIŠTVO U RATNIM ZLOČINIMA

Francuske sudije izdale nalog za hapšenje sirijskog predsjednika

Francuske sudije izdale su naloge za hapšenje sirijskog predsjednika Bašara el Asada, njegovog brata Mahera i dvojice visoko pozicioniranih sirijskih zvaničnika, koje optužuju za upotrebu zabranjenog hemijskog oružja nad civilima u Siriji 2013. godine, tvrde neimenovani pravosudni izvor.

Nalozi za hapšenje, koji se odnose na optužbe za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti i saučesništvo u ratnim zločinima, objavljeni su nakon što je sprovedena krivična istraga o dva napada hemijskim oružjem u sirijskom gradu Duma i u okrugu Istočna Guta u avgustu 2013. godine, u kojima je poginulo više od 1.000 ljudi.

To je prva međunarodna potjernica koja je raspisana za predsjednikom sirijske države, čije su snage brutalno razbile proteste koji su započeli 2011. godine, što su stručnjaci UN ocijenili kao ratni zločin.

Ovo je prvi put i da su međunarodne potjernice raspisane za napad hemijskim oružjem u Guti 2013. godine, rekao je advokat i osnivač Sirijskog centra za medije i slobodu izražavanja, koja je podnijela slučaj Francuskoj, Mazen Darviš.

Istraga u Francuskoj otvorena je nakon što je martu 2021. godine podnijeta krivična prijava, zasnovanu na svjedočenju preživjelih u napadima u avgustu 2013. godine.

Sirijska vlada negirala je da je ikada koristila hemijsko oružje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније