Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

02. 11. 2023. 10:44 >> 11:15

BOJE ZASTAVE

Kako je lubenica postala simbol otpora u Palestini

Moćna lubenica - bilo da se drži u ruci, prikazana na umjetnički način ili objavljena na internetu kao emoji - snažan je simbol za Palestince.

Plod je ponovo počeo da se pojavljuje u bezbrojnim objavama na društvenim mrežama, a nakon početka rata između Izraela i Hamasa.

Ali kako se ovo osvježavajuće voće pojavilo kao tajni simbol palestinske solidarnosti?

Upotreba lubenice kao palestinskog simbola nije novost. Prvi put se pojavila nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Gazom, te anektirao Istočni Jerusalim, prenosi Index.hr tekst magazina Tajm. 

U to vrijeme izraelska vlada proglasila je javno isticanje palestinske zastave krivičnim dijelom u Gazi i na Zapadnoj obali.

Kako bi zaobišli zabranu, Palestinci su počeli da koriste lubenicu jer, kada se otvori, voće nosi nacionalne boje palestinske zastave – crvenu, crnu, bijelu i zelenu.

 

Izraelska vlada nije se obračunala samo sa zastavom.

Kako je kazao umjetnik Saliman Mansur, izraelski zvaničnici su 1980. godine zatvorili izložbu u Galeriji 79 u Ramali na kojoj su bili prikazani njegovi i radovi drugih umjetnika, uključujući Nabila Ananija i Isama Badrla.

 

„Rekli su nam da je zabranjeno slikanje palestinske zastave, ali i boja koje sadrži. Tako je Isam rekao: ‘Šta ako bih napravio cvijet crvene, zelene, crne i bijele?’, na šta je službenik ljutito odgovorio: ‘Biće zaplijenjen. Čak i ako naslikate lubenicu, ona će vam biti oduzeta'“, rekao je Mansur.

Izrael je ukinuo zabranu palestinske zastave 1993. godine, u okviru sporazuma iz Osla, koji je podrazumijevao uzajamno priznanje Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije i bio je prvi formalni sporazum kojim se pokušao da riješi desetogodišnji izraelsko-palestinski sukob.

Zastava je prihvaćena kao simbol Palestinske uprave, koja je upravljala Gazom i Zapadnom obalom.

U svjetlu sporazuma, Njujork Tajms je prihvatio lubenicu kao zamjenski simbol tokom zabrane palestinske zastave.

„U Pojasu Gaze, gdje su mladići svojedobno bili uhapšeni jer su nosili narezane lubenice – na taj način prikazujući crvenu, crnu i zelenu palestinsku boju – vojnici stoje po strani dok povorke marširaju mašući nekada zabranjenom zastavom“, napisao je novinar Tajmsa Džon Kifner.

Neposredno nakon Druge intifade 2007. godine, umetnik Khaled Hourani kreirao je Priču o lubenici za knjigu pod naslovom Subjektivni atlas Palestine.

 

Godine 2013. izolovao je jedan otisak i nazvao ga Boje palestinske zastave, a od tada su ga vidjeli ljudi širom svijeta.

Upotreba lubenice kao simbola ponovno se pojavila 2021. godine, nakon odluke izraelskog suda da će palestinske porodice iz četvrti Šeik Jarah u istočnom Jerusalimu biti deložirane iz svojih domova kako bi ustupile mjesta doseljenicima.

U januaru je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ovlastio policiju da oduzme palestinske zastave.

Kasnije je uslijedilo glasanje o prijedlogu zakona o zabrani isticanja zastave na državnim institucijama, uključujući univerzitete. Zakon je prošao u prvom čitanju, ali je vlada kasnije pala.

U junu je Zazim, arapsko-izraelska organizacija, pokrenula kampanju protesta protiv hapšenja i oduzimanja zastava.

Slike lubenica bile su istaknute na 16 taksija koji rade u Tel Avivu, uz popratni tekst: „Ovo nije palestinska zastava“.

„Naša poruka vladi je jasna, uvijek ćemo pronaći način da zaobiđemo svaku apsurdnu zabranu i nećemo se prestati boriti za slobodu izražavanja i demokratiju“, rekao je direktor Zazima Raluca Ganea.

Amal Sad, Palestinka iz Haife koja je radila na kampanji Zazima, rekla je za Al Jazeeru da imaju jasnu poruku:

„Ako nas želite zaustaviti, pronaći ćemo drugi način da se izrazimo“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније