Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

19. 10. 2023. 21:54 >> 21:55

SZO

U Gvineji od početka epidemije difterije umrlo oko 60 ljudi

Od početka epidemije difterije koja je izbila u julu u centralnom dijelu Gvineje umrlo je oko 60 ljudi, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Difterija je veoma zarazna bolest koja se može spriječiti vakcinom. Može da dovede do smrti u pet do 10 odsto slučajeva, a ta stopa smrtnosti je veća kod male djece.

Tipična difterija je respiratorna infekcija koja uzrokuje oštećenje centralnog nervnog sistema, grla ili drugih organa, što može da dovede do smrti usljed gušenja. Češće se jave kožne infekcije koje su manje ozbiljne, objašnjava Pasterov institut na svom sajtu.

SZO je prenijela da je potvrđeno 58 smrtnih slučajeva od 520 zaraženih od početka epidemije.

Starosna grupa od jedne do četiri godine predstavlja najveći udio prijavljenih slučajeva zaraze, dodaje se u saopštenju SZO u kojem se poziva na veću stopu vakcinacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније