Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

16. 09. 2023. 18:42 >> 18:43
1

KRIZA

Makron: Ambasadora u Nigeru drže kao taoca

Predsjednik Francuske Emanuel Makron kaže da je ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite bukvalno talac u francuskoj ambasadi i da jede samo vojne obroke.

Vojska u Nigeru, koja je zbacila predsjednika Mohameda Bazuma i preuzela vlast 26. jula, naredila je protjerivanje francuskog ambasadora krajem avgusta, nakon što je Pariz odbio da ispoštuje ultimatum kojim je zahtijevan njegov odlazak, prenio je BFM TV.

Francuska je nastavila da se protivi odlasku svog ambasadora, tvrdeći da nova vlada nema ovlašćenja da uputi takav zahtjev.

"U Nigeru imamo ambasadora i diplomatsko osoblje koji su bukvalno taoci u francuskoj ambasadi", izjavio je predsjednik Francuske.

Ambasador Silven Ite "više nema mogućnost da izlazi, on je persona non grata", istakao je Makron.

Upitan o mogućem povratku ambasadora u Pariz, predsjednik Francuske je rekao da će učiniti ono što se bude dogovorio sa predsjednikom Bazumom jer je on legitimna vlast i sa njim razgovara svakog dana.

Francuska i dalje smatra Mohameda Bazuma legitimnim predsjednikom Nigera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније