Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

ртцг.ме [ Skynews. ]

13. 09. 2023. 12:55 >> 17:19

POL LENDIS

Novo svjedočenje dovodi u pitanje istragu o ubistvu Kenedija

Bivši agent Tajne službe SAD Pol Lendis doveo je u sumnju teoriju "magičnog metka“ koja opisuje kako je jedan metak ubio američkog predsjednika Džona Kenedija i ranio još jednu osobu u automobilu u Dalasu 1963. godine. Dosadašnja verzija, po kojoj je bivši marinac Li Hari Osvald sam pucao i ubio Kenedija 1963. godine osporavana je tokom decenija od mnogih, ali pojavilo se novo svjedočenje koje dodatno baca sumnju na taj zaključak, prenosi Skynews.

Pol Lendis, koji sada ima 88 godina, bio je u neposrednoj blizini tadašnjeg predsjednika 22. novembra 1963. godine, dok se kolona vozila, u kojoj je bila i prva dama Džeki Kenedi, i guverner Teksasa Džon Konoli i njegova supruga, kretala kroz Dili Plazu u Dalasu, prenio je  Skynews. 

Zatim je ispaljeno niz hitaca i Kenedi je pogođen u glavu i vrat, dok je guverner Teksasa pogođen u leđa.

Decenijama, i nakon što je takozvana Vorenova komisija sprovela istragu o ubistvu, zaključeno je da je jedan od metaka pogodio predsjednika otpozadi prije nego što je izašao iz prednjeg dijela njegovog grla i pogodio guvernera Konolija.

Ovo je postalo poznato kao "teorija magičnog metka". U kultnom filmu JFK Olivera Stouna iz 1991. godine zvanična verzija se prikazuje kao lažna, a tvrdi se da je "teorija magičnog metka" u osnovi nemoguća, te da je na predsjednika pucano sa tri lokacije. Film je generalno pozitivno primljen, ali je i oštro kritikovan od nekih članove Vorenove komisije. 

Komisiju koja je formirana po zahtjevu Kenedijevog nasljednika na mjestu predsjednika, Lindona Džonsona, predvodio je poznati sudija Erl Voren, zato je tako i poznata u javnosti. 

Lendisova tvrdnja ipak sada osporava nalaze Vorenove komisije, jer on tvrdi da je pronašao metak zaboden u zadnjem dijelu sjedišta predsjedničke limuzine u kojoj je sjedio Kenedi.

Njegove tvrdnje su detaljno opisane u njegovim nadolazećim memoarima, nazvanim "Poslednji svjedok", ali  Landis zasad nije bio voljan da spekuliše o većim implikacijama koje bi njegova sjećanja mogla imati.

U intervjuu za New York Times rekao je: "U ovom trenutku počinjem da sumnjam u sebe. Sada počinjem da se pitam", ne potvrđujući da li ili ne vjeruje da je bilo više od jednog metka ili atentatora.

Lendis pretpostavlja da metak koji je pogodio Kenedija u leđa, ali je iz nekog razloga ispao prije nego što je predsjednikovo tijelo izvađeno iz limuzine, nije prodro dovoljno duboko da pogodi Konolija. 

Džejms Robenalt, advokat iz Klivlenda i autor nekoliko istorijskih knjiga, detaljno je istražio atentat i pomogao Lendisu da obradi svoja sjećanja.

"Ako se metak koji poznajemo kao magični ili netaknuti metak zaustavio u leđima predsjednika Kenedija, to znači da je centralna teza Vorenovog izvještaja, teorija jednog metka, pogrešna“, rekao je Robenalt za Njujork tajms.

Naveo je da ako je Konoli pogođen posebnim metkom, onda se čini mogućim da to nije bio Osvald, za koga je tvrdio da nije mogao tako brzo napuniti pušku (po zvaničnoj verziji, pucano je iz italijanskog karabina "Manliker Karkano"). 

Lendisova otkrića su izazvala još više pitanja nego odgovora na njih.

Prvo, njegova tvrdnja u memoarima se razlikuje od dvije pisane izjave koje je dao nedjelju dana nakon atentata, u kojima je rekao da je čuo samo dva pucnja, a ne tri, piše New York Times. 

Drugo, nije spomenuo ulazak u sobu u koju je Kenedi odveden u bolnicu Parkland u Dalasu, tvrdeći da je "ostao napolju pored vrata" kada je prva dama ušla.

Lendis je rekao da nije shvatio da se njegovo sjećanje razlikuje od njegovog prvobitnog svjedočenja sve do 2014. godine, ali da se dosad nije javio jer je rekao da je mislio da je napravio grešku stavljajući metak na nosila.

"Uplašio sam se. Počeo sam da razmišljam, da li sam nešto pogriješio? Postojao je strah da sam možda uradio nešto loše i ne treba da pričam o tome", rekao je Lendis. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније