Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

07. 09. 2023. 07:27 >> 17:38
1

SA RIJEKE RIO GRANDE

Sudija naredio državi Teksas da ukloni barijeru protiv migranata

Sudija je u srijedu naredio državi Teksas da već do 15. septembra ukloni veliku plutajuću barijeru s obale rijeke Rio Grande poslije protesta vlada SAD i Meksika zbog najnovije taktike republikanskog guvernera Grega Abota (Greg Abbott) da spriječi migrante da pređu granicu.

Guverner Abot odlučio je da prkosi administraciji američkog predsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) time što je u julu odbio zahtjev federalnih vlasti SAD da ukloni plutajuću barijeru na rijeci i poručio šefu američke države da će se u vezi s tim "vidjeti na sudu" - što se sada i desilo, a istakao da Teksas ima ovlašćenje da štiti svoju granicu.

Država Teksas će vjerovatno uložiti žalbu na odluku američkog okružnog sudije Dejvida Ezre iz Teksasa. Ta država je u posljednje dvije godine agresivno pomjerala zakonske granice da bi obuzdala priliv migranata, te je ostavila i plutajuću barijeru.

Desetine jarko narandžastih plutača - bova metarskog prečnika sa sidrima u koritu rijeke stvorile su barijeru dužu od fudbalskog terena na dijelu rijeke gdje migranti često pokušavaju da pređu iz Meksika. Teksas je postavio i žičanu i čeličnu ogradu na granici, a naoružane službenike ovlastio da hapse migrante zbog optužbi za upad.

Bove raspoređene u julu donijele su brz pravni izazov američkog Ministarstva pravosuđa koje je optužilo Teksas da bez dozvole postavlja barijeru na međunarodnu granicu. Administracija predsjednika Džoa Bajdena je takođe rekla da je barijera izazvala humanitarnu i ekološku zabrinutost.

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl pas (Eagle Pass) gdje su granične patrole zabilježile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000 što je manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Bajdenova administracija je saopštila da je ilegalni prelazak granice opao jer su nova imigraciona pravila stupila na snagu u maju pošto su istekla ograničenja za azil u vezi s pandemijom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније